Marije van Hunenstijn, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel vieren het zilver Getty Images

De Nederlandse estafetteploegen hebben op de slotavond van de Europese kampioenschappen het aantal medailles voor Nederland in Berlijn op acht gebracht. De vrouwenploeg veroverde zilver op de 4x100 meter en de mannenploeg voegde daar als slotact brons in een Nederlands record (38,03) op de 4x100 meter aan toe.

De Nederlandse estafettevrouwen raakten hun titel van Amsterdam in 2016 kwijt aan Groot-Brittannië, dat met 41,88 seconden dit keer de titel opeiste. De Britse Dina Asher-Smith pakte daarmee haar derde Europese titel, nadat ze de individuele sprintnummers al had gedomineerd.

Estafettevrouwen grijpen EK-zilver in Berlijn Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney veroverden met hun beste seizoenprestatie (42,15) zilver. Het brons was voor Duitsland in 42,23.

Bij de mannen liepen Chris Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet lange tijd voor zilver. Groot-Brittannië was voor iedereen te sterk (37,80). Nederland zag op de laatste meters Turkije voorbijkomen (37,98).

'Een stuk scherper'

De Nederlandse vrouwen waren in de series tweede geworden, ook achter de vier van Groot-Brittannië. Die hadden het voordeel dat ze Asher-Smith, Europees kampioene op de 100 en 200 meter, voor de finale konden sparen. Nederland heeft die mogelijkheid niet in de selectie. De vier van de series stonden ook aan de start in de eindstrijd.

"Het was een stuk beter dan in de series", vertelde Schippers na de finale. "Een stuk scherper, we hebben een supergoede race gelopen. In de series wil je het toch veilig doen, want je wilt gewoon door naar de finale. We zijn superblij!"

Estafettevrouwen 'superblij met supergoede race'

Nederland opende sterk met Schippers. De wissel met van Hunenstijn was scherp. De volgende wissels op Samuel en Sedney verliepen ook goed. Sedney kon als slotloopster even bij de Britten aanhaken, maar verloor het contact op de laatste 25 meter. Ze hield wel de Duitse vrouwen van zich af.

"Ik liep voor mijn leven", vertelde Sedney. "We wisten dat we dicht bij het goud konden komen. Ik ben echt heel blij met die medaille, want die meiden hadden al goed gelopen en ik moest het afmaken. We hebben onze taak volbracht."

'Je moet het echt samen doen'

Schippers, al goed voor zilver en brons in Berlijn, had dit seizoen nog weinig met de estafette gelopen. Op 5 juli maakte ze in Lausanne voor het laatst deel uit van de ploeg, die toen 42,76 liep. In Berlijn liep het Nederlandse viertal veel harder dan ze tot dusver dit seizoen hadden gedaan. Nu bleven ze net boven het Nederlands record (42,04).

Estafettemannen naar brons

De Nederlandse mannen startten ook sterk met Garia en Martina. Slotloper Burnet begon als nummer twee aan het laatste rechte stuk, maar kon het zilver net niet over de streep trekken.

De Turkse slotloper Ramil Guliyev, wereldkampioen op de 200 meter, achterhaalde Burnet net voor de streep. Met 38,03 haalden de vier Curaçaoënaars wel weer een hap van het Nederlands record af. Dat stond op 38,21, dat hetzelfde kwartet onlangs in Londen liep.

"We hadden heel veel vertrouwen", vertelde Martina na afloop. "Het ging echt goed, we hebben het gewoon gedaan. Ik ben blij met deze jongens en ik ben blij voor Curaçao en Nederland."

Ook Garia, Paulina en Burnet toonden zich gelukkig met het brons. "Dit was het doel en we zijn echt trots op deze prestatie. We dachten alleen maar: heel snel rennen!"

STER reclame