Myron Boadu viert zijn eerste goal in de eredivisie

AZ start seizoen na swingende eerste helft met ruime zege

AZ is uitstekend begonnen aan het nieuwe eredivisieseizoen. De ploeg van coach John van den Brom won thuis met 5-0 van NAC Breda en is de koploper na de eerste speelronde. De Alkmaarders hadden aan een sterke eerste helft genoeg om NAC te verslaan.

Na het echec in de kwalificatie van de Europa League leek AZ voor eigen publiek iets recht te willen zetten. De thuisploeg opende fel en kreeg al zes kansen en vijf corners in het eerste kwartier.

Boadu breekt clubrecord

Pogingen van onder anderen Myron Boadu, Thomas Ouwejan en Pantelis Hatzidiakos gingen echter naast. Net toen NAC even op adem dacht te komen, was het in de 26ste minuut wel raak. Teun Koopmeiners zette voor, Karol Mets werkte slecht weg en Jonas Svensson schoot de bal in de hoek.

De spelers van AZ vieren de 1-0 van Jonas Svensson
    Gervane Kasteneer en Pantelis Hatzidiakos
    Pantelis Hatzidiakos viert zijn goal met Guus Til
    Myron Boadu maakt de 3-0 na een blunder van Mark Birighitti

Vier minuten later lag ook de tweede goal in het net en weer was een verdediger trefzeker. Oussama Idrissi begon op rechts aan een solo en via via viel de bal voor Hatzidiakos, die hem vervolgens binnen volleerde.

Een blunder van Mark Birighitti leverde de derde goal op. De doelman van NAC nam te veel tijd en Boadu profiteerde. Daarmee werd Boadu, 17 jaar en 210 dagen oud, de jongste doelpuntenmaker van AZ ooit in de eredivisie. Hij pakte het record af van Michel Vonk (18 jaar en 40 dagen) uit 1986.

Mindere tweede helft

De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste. AZ deed het rustiger aan, al bleef het domineren en NAC leek niet beter te kunnen. Pas in de slotfase kwam er weer wat leven in het duel. Teun Koopmeiners was met een van richting veranderd schot goed voor de 4-0 en invaller Bjørn Johnsen, die Boadu verving, kopte de vijfde goal binnen.

"We hebben goed antwoord gegeven op de teleurstelling in Europa", aldus AZ-trainer John van den Brom over de uitschakeling tegen Kairat uit Kazachstan. "We hebben vanaf maandag de knop omgezet. Als ik dan nu zie hoeveel energie we leveren, hoeveel kansen we creëren, veel loopacties, fantastische goals. Hier staat een trotse trainer."