Bryan Linssen zet Vitesse op 1-0 tegen FC Groningen ANP Pro Shots
NOS Voetbal

Vitesse spoelt Europese kater weg met vijfklapper tegen Groningen

Vitesse is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen met een klinkende 5-1 overwinning op FC Groningen. De Arnhemmers tanken weer vertrouwen na de 1-0 thuisnederlaag in de derde voorronde van de Europa League tegen FC Basel, afgelopen week.

Bryan Linssen bewees opnieuw zijn klasse met een treffer en een assist tegen zijn vorige club. Ook eredivisiedebutanten Matús Bero (goal en assist) en Jake Clarke-Salter (doelpunt) toonden hun waarde.

Glansrijke debutanten

Vitesse begon sterker aan het duel dan Groningen, dat leek met weinig aanvallende intenties naar Arnhem te zijn afgereisd. Na een kwartier kopte Tim Matavz de bal uit een voorzet van Alexander Büttner op de lat.

Het aandringen van Vitesse werd niet veel later beloond, toen Bryan Linssen, die zich ook al in de Europa League had laten gelden, scherper was dan Deyovaisio Zeefuik en een voorzet vanaf rechts knap afrondde. Het was voor Linssen zijn tiende eredivisietreffer dit kalenderjaar.

De Portugees Eduardo (35) van Vitesse bedankt hogere krachten ANP Pro Shots

De mannen van de eveneens in de eredivisie debuterende coach Leonid Sloetski verslapten daarna wat. Groningen profiteerde en kwam via een goal van Ritsu Doan langszij. Even leken de bezoekers onder het juk vandaan gekropen, maar juist op dat moment sloeg Vitesse weer toe.

De Slowaakse nieuweling Matús Bero bekroonde zijn competitiedebuut vlak voor rust met een treffer. De deze zomer van Trabzonspor overgekomen middenvelder kopte raak uit een voorzet van Büttner.

Pantoffel van Matavz

Vitesse begon ook sterker aan de tweede helft. Linssen raakte met een dropkick het lichaam van Sergio Padt en zette vervolgens Roy Beerens met een vernuftige pass oog in oog met de Groningse doelman. De buitenspeler profiteerde van geklungel tussen Padt en verdediger Django Warmerdam en tekende voor de 3-1.

Vitesse had verder niets meer te duchten van de opponent. Padt had nog een antwoord op een vlammend schot van vleugelverdediger Vjatsjeslav Karavajev, maar niet op de kopbal van Clarke-Salter (4-1) en de snoeiharde, fraaie uithaal van Tim Matavz (5-1).

Statistieken Vitesse-FC Groningen

STER reclame