De Perseïden in de buurt van Berlijn op 11 augustus 2018
NOS Nieuws

Perseïden komende nacht op hoogtepunt: tientallen vallende sterren per uur

Wie vannacht naar het noordoosten kijkt, mag met een beetje geluk tientallen wensen doen. De aarde trekt namelijk door de Perseïden, een spoor met ruimtegruis afkomstig van meteoren. Zodra het gruis botst met onze dampkring kunnen we dat zien in de vorm van vallende sterren.

De Perseïden zijn al een paar nachten te zien, maar vannacht wordt het hoogtepunt: volgens Weerplaza schieten er 70 tot 80 vallende sterren per uur langs de hemel. En hoewel er voor vannacht op de meeste plaatsen bewolking wordt verwacht, kunnen een paar onbewolkte minuten dus al succes opleveren.

Gisteren vertelde sterrenkundig onderzoeker Marc van der Sluys in het NOS Radio 1 Journaal meer over de Perseïden: "Wat we zien is eigenlijk het afval van een komeet. Zo'n komeet is als het ware een vuile sneeuwbal, als die in de buurt van zon komt, gaat hij smelten en dat vuil laat hij achter."

Dat vuil bestaat uit brokjes ter grootte van een zandkorrel tot een kiezelsteen die met een hoge snelheid in de atmosfeer van de Aarde terecht komen.

Gloeiende lucht

Dat we dit soort klein ruimtegruis toch kunnen zien, komt door hoge snelheid waarmee het de atmosfeer raakt. Van der Sluys: "200.000 kilometer per uur of soms nog wel meer. Daardoor komt er enorm veel energie vrij. De lucht wordt hierbij zo heet dat het een gloeiend spoortje nalaat en dat zien we in een fractie van een seconde. We noemen dat een vallende ster, maar in feite is het dus gloeiende lucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl