Henk de Jong Pro shots

Zondagmiddag, 14.30 uur. De Graafschap ontvangt Feyenoord, een wedstrijd waar in de Achterhoek al lang naar uitgekeken wordt. Het duel markeert immers de terugkeer in de eredivisie. De Vijverberg is dan ook 'kats uutverkocht'.

De terugkeer van De Graafschap is ook de terugkeer van trainer Henk de Jong, die in februari 2016 opstapte bij SC Cambuur Leeuwarden, dat destijds de voorlaatste plaats in de eredivisie bezette.

De seizoenen daarvoor leidde hij de Friese club twee keer naar een verdienstelijke twaalfde plaats. De Jong viel op vanwege zijn positieve houding, opmerkelijke uitspraken en prima resultaten.

Sinds januari vorig jaar heeft De Jong het voor het zeggen bij De Graafschap. En daar is de 53-jarige Fries maar wat trots op. "Vroeger, als kleine jongen, hield ik altijd al de uitslagen van deze club extra in de gaten. Nu ben ik hier trainer. Dat is toch mooi."

Archief: De Graafschap-coach De Jong heeft het hart op de tong

De trainer zit op zijn plek in Doetinchem. Hij geniet elke dag. En ook belangrijk: de resultaten zijn goed. De Graafschap promoveerde vorig jaar na een sterke eindsprint en door in de play-offs te winnen van achtereenvolgens Telstar en Almere City.

Spandoeken

Tijdens die wedstrijden genoot Henk de Jong niet alleen van zijn spelers, maar ook van het publiek. "De Vijverberg heeft voor mij iets magisch. Soms zijn er spandoeken door het gehele stadion. Meestal sluit ik me tijdens een wedstrijd helemaal af van het publiek, maar in dit stadion sta ik soms echt van die steun te genieten."

En die hulp gaat De Graafschap dit jaar hard nodig hebben, weet ook De Jong. "Het zal met horten en stoten gaan dit seizoen; dat weten we allemaal. Maar ik heb er wel een goed gevoel over. Vooral thuis kunnen we punten pakken. Een volle Vijverberg kan echt voor overwinningen zorgen."

De Vijverberg gaat uit zijn dak na een doelpunt in de play-offwedstrijd tegen Telstar in mei dit jaar ANP

De Vijverberg was de laatste jaren een soms moeilijk te nemen horde, niet in de laatste plaats voor de traditionele topclubs. In 2016 verspeelde Ajax op de laatste speeldag zelfs de landstitel in Doetinchem. De Jong hoopt opnieuw op de volle steun van het publiek.

"Toen ik trainer was bij Cambuur, maar ook als assistent bij andere clubs, was De Graafschap-uit altijd wel een lastige wedstrijd. Je wist van tevoren dat het niet makkelijk zou worden. Dat gevoel moet er dit seizoen ook weer komen bij de tegenstanders", hoopt De Jong.

Puntjes meenemen

In de thuiswedstrijden wil de trainer het publiek ook wat laten zien. "We zullen ons eigen spel proberen te spelen. Met een eigen idee, van achteruit en dan proberen aan te vallen waar dat kan."

"Maar uit zullen we niet schromen om puur voor het resultaat te spelen. Daarin ben ik wel veranderd. Ik ben nog steeds wel aanvallend ingesteld, maar als we een keer moeten verdedigen om de puntjes mee naar huis te nemen, moeten we dat zeker niet laten."

Henk de Jong is uitzinnig van vreugde na de promotie in mei dit jaar Pro shots

En die eerste punten kunnen dus vanmiddag al verdiend worden tegen Feyenoord, dat afgelopen donderdag in de Europa League tegen een flinke opdoffer aanliep (4-0 nederlaag bij AS Trencín).

De Jong ziet het niet als voordeel dat de Rotterdammers doordeweeks nog in actie zijn gekomen. "We gaan vol vertrouwen de wedstrijd in. We proberen in ieder geval een punt te behalen en misschien wel meer. Maar Feyenoord is een geroutineerde ploeg. We moeten ervoor waken dat ze er niet met een stiekeme 0-1 of 1-2 vandoor gaan."

STER reclame