Een knuffel voor doelman Justin Bijlow na het binnenhalen van de Johan Cruijff Schaal
NOS Voetbal

'Feyenoorder Bijlow was een beetje een flierefluiter'

Antionio Mance en Philip Azango. Hoe vaak zal Justin Bijlow de afgelopen nachten nog wakker zijn geschrokken terwijl die namen door zijn hoofd schoten? De beulen van Zilina, samen goed voor de vier tegengoals tijdens de Europese vernedering door AS Trencín.

De twintigjarige Bijlow kon de afgelopen maanden rekenen op veel complimenten. Het Rotterdamse kind van de club is na het vertrek van Brad Jones de nieuwe nummer één onder de lat bij Feyenoord en deed het tot dusverre naar behoren. In de strijd om de Johan Cruijff Schaal blonk hij zelfs uit door twee strafschoppen te keren.

Slippertje

Afgelopen donderdag was dat anders. De jonge sluitpost kon zich niet onttrekken aan het dramatische spel van zijn elftal. Bij de tweede tegentreffer maakte hij zelf een slippertje. De grote vraag is: hoe gaat hij daarmee om?

Samenvatting AS Trencin-Feyenoord

"Goed, denk ik. Ik ken hem als een nuchtere jongen die zijn fouten snel analyseert", vertelt Maarten Stekelenburg, die Bijlow als bondscoach van het Nederlands elftal onder 17 jaar en onder 19 jaar onder zijn hoede had.

Met onder 19 haalden Stekelenburg en Bijlow een jaar terug de halve finales op het EK in Georgië. Het was voor het eerst dat die leeftijdscategorie zo ver kwam op het toernooi. De Feyenoorder was de aanvoerder van de ploeg.

"Justin was al voor het tweede jaar bij het team", licht Stekelenburg zijn keuze van destijds toe. "Hij wist wat er gevraagd werd. Het is ook een jongen die de leiding pakt en een bepaalde persoonlijkheid heeft en anderen daarin meeneemt."

Flierefluiter

Samen met de middenvelders Dani de Wit (Ajax) en Teun Koopmeiners (AZ) trok de doelman dat toernooi de kar bij Oranje. Stekelenburg zag een andere Bijlow dan de Bijlow die hij een paar jaar eerder had meegemaakt bij onder 17.

"Justin was toen een klein beetje een flierefluiter. De laatste jaren is hij echt prof geworden. Hij focust zich op zijn eigen ontwikkeling en heeft de zaken binnen en buiten het veld goed voor elkaar wat betreft voeding en levensstijl. Dat zie je nu terug."

Justin Bijlow als held van de dag bij de Johan Cruijff Schaal

Wat was het omslagpunt? "Dat is moeilijk te zeggen. Soms is het een moment, soms komt het door een trainer. Bij de KNVB hebben we het vaak over voeding, maar we merken dat het kwartje pas valt als de noodzaak daar is."

Sterke mening

Stekelenburg omschrijft Bijlow als een ras-Feyenoorder met een sterke mening. "Hij had meerdere keren de kans om uitgeleend te worden, maar hij maakte bewust de keuze om bij de club te blijven."

"Het is natuurlijk een kind van de club en ik denk dat het een doelman is die zich aan een hoog niveau kan optrekken. Als hij dat blijft doen, zie ik hem wel voor langere tijd de keeper van Feyenoord 1 zijn", stelt Stekelenburg.

Overigens werd op het EK van vorig jaar de finale niet gehaald, mede doordat Bijlow in de halve finale tegen Portugal behoorlijk in de fout ging. "Tja", reageert Stekelenburg. Om het meteen ook voor de sluitpost op te nemen. "Dankzij een aantal fantastische reddingen van hem eerder in het toernooi stonden we ook juist in die halve finale..."

Justin Bijlow tijdens de warming-up

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl