Nerveuze De Witte snelt naar EK-brons op 400 meter

De Witte verrast met EK-brons op de 400 meter in NR

Lisanne de Witte heeft de Nederlandse atletiekploeg een bronzen medaille bezorgd op de Europese kampioenschappen. De Nederlandse liep in Berlijn naar de derde plaats. Dat deed ze in een nationaal record van 50,77 seconden. De Poolse Justyna Swiety-Ersetic pakt de Europese titel in 50,41. Madiea Ghafoor finishte in 51,57 als achtste.

Met De Witte (25) en Ghafoor (25) had Nederland zaterdagavond in Berlijn twee belangrijke medaillekandidaten op de 400 meter, een ongekende weelde. Slechts een keer veroverde een Nederlandse vrouw een medaille op de discipline en dat was Tilly van der Zwaard, die in 1962 in Belgrado naar brons snelde.

Ongewone favorietenrol

De Witte was als favoriete voor de titel naar Duitsland afgereisd. En die situatie was nieuw voor de atlete uit Castricum. Dat had ze te danken aan haar Nederlands record, dat ze op 1 juli in Zwitserland liep. Daar dook ze als eerste Nederlandse vrouw met 50,96 onder de 51 seconden en sloopte ze de tijd (51,35) waarmee Ester Goossens twintig jaar de nationale ranglijst had aangevoerd.

De Wilde bezette voorafgaand aan Berlijn de tweede plaats op de Europese ranglijst achter de Zwitserse Léa Sprunger, die vrijdagavond in Berlijn de Europese titel op de 400 meter horden veroverde en de 400 meter liet schieten. Dat de favorietenrol haar niet echt een prettig gevoel gaf was te zien in de halve finales, waar ze door twee atletes werd afgetroefd en slechts op basis van haar tijd een finaleplaats afdwong.

Nerveus

In de finale deed ze alles goed. Ze begon ingetogen en maakte gebruik van haar kracht in het tweede deel van de race. De Britse Swiety-Ersetic en de Griekse Maria Belibasaki kreeg ze niet te pakken, maar brons met een Nederlands record maakte alles goed. "Ik ging voor een medaille. Vooraf heb ik nog tegen mijn zus gezegd: ga jij maar lopen. Ik was zo nerveus. Ik ben echt blij met brons."

De Witte: 'Brons! Ik moet het nog even beseffen'

Ook Madiea Ghafoor werden medaillekansen toegedicht. De Amsterdamse maakte indruk in haar halve finale waarin ze hard begon en op karakter de tweede plaats en kwalificatie voor de finale veiligstelde.

Met de rem erop lopen, is in haar ogen alleen weggelegd voor 'watjes'. Ghafoor ging opnieuw zo hard mogelijk weg, maar stortte op het laatste rechte stuk in. "Dit is een gemiste kans"', zei ze uitgeput.

Ghafoor: 'Een gemiste kans, buitenbaan, klote!'