Weer BMX-goud voor superieure Laura Smulders

ANP

BMX'ster Laura Smulders is op overtuigende wijze voor de derde keer Europees kampioene geworden. In Glasgow was de regerend wereldkampioene een klasse apart in de finale.

De 24-jarige Smulders won in 2012 als 18-jarige olympisch brons en behoort sindsdien tot de wereldtop. Ze veroverde vier WK- en drie EK-medailles en eindigde twee keer als derde in het wereldbekerklassement.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Smulders weer Europees kampioene BMX
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

In Glasgow werd ze vrijdag al drie keer eerste in haar heat en zaterdag kwam ze ook in haar halve finale als eerste over de finish. In de finale drong de Deense Simone Christensen nog wel aan, maar Smulders gaf geen krimp.

"Nou, het was een moeilijke wedstrijd, hoor", vertelde Smulders na afloop. "Donderdag tijdens de training voelde ik me slecht en dacht ik echt niet dat ik kon winnen hier. Nu heb ik drie titels: ik ben Nederlands kampioen, Europees kampioen én wereldkampioen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Smulders: nu alleen de wereldbeker nog

De andere drie Nederlandse vrouwen in de finale eindigden niet op het podium. Merel Smulders, het jongere zusje van Laura, werd vierde. Manon Veenstra werd zevende en door een valpartij eindigde Judy Baauw als laatste.

"Ik heb goede rondjes gereden hier", vond Smulders. "Daardoor kwam het vertrouwen vrijdag alweer terug en ook in de finale had ik een goede start en daarna een goed rondje. Drie titels, nu alleen de wereldbeker nog!"

Vijf Nederlandse BMX'sters

In Glasgow kwamen in totaal vijf Nederlandse BMX'sters in actie vandaag. Ruby Huisman had zich ook geplaatst voor de halve finales, maar zij verscheen niet aan de start.

Bij de mannen waren er acht deelnemers, van wie alleen Joris Harmsen de finale haalde. Daarin eindigde hij als zesde.

Atleten van zeven grote sporten (atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, roeien, golf en triatlon) strijden tot en met zondag 12 augustus om de Europese titels. De Europese Kampioenschappen zijn dagelijks te volgen bij de NOS via radio, televisie en internet.

Wat is er waar en wanneer nog te zien bij de NOS? Bekijk hier het schema van de komende dagen.

STER Reclame