Mazraoui verovert bijna geruisloos een basisplaats bij Ajax

Noussair Mazraoui met Hakim Ziyech Pro Shots

Dusan Tadic kwam, Daley Blind kwam, Zakaria Labyad kwam. Maar ondanks die grote aankopen is Noussair Mazraoui misschien wel de opvallendste naam in de basis bij Ajax, dit nog prille seizoen.

De neo-international van Marokko, Mazraoui stond op de reservelijst voor het WK, stond voor Ajax alle minuten op het veld; twee volledige wedstrijden tegen Sturm Graz en één tegen Standard Luik.

Opmerkelijk, gezien de 5,5 miljoen euro die Ajax afgelopen winter nog neertelde voor Rasmus Kristensen. En al helemaal als je bedenkt dat de Amsterdammers een half jaar daarvoor ook al dik 3,5 miljoen euro betaalden voor Luis Orejuela. Maar Mazraoui zelf verbaast zich er niet echt over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mazraoui: 'Dit seizoen moet mijn doorbraak worden'

"Ik speelde eind vorig seizoen al twee, drie keer 90 minuten als rechtsback. De trainer zei dat dit het seizoen van mijn doorbraak moest worden. Ik had wel verwacht dat ik aan het begin van het seizoen zou spelen."

Die verwachting kwam dus uit. En dat Mazraoui, van nature middenvelder, daarvoor een linie terug moest, maakte hem niet uit. "Het liefst speel ik op het middenveld, zo ben ik in de jeugd ook begonnen. Maar ik vind het geen probleem als ik rechtsback speel en aanvallend mijn ding kan doen."

Van rechtsback tot middenvelder

Die relaxte houding verklaart direct de flipperkastachtige rondgang die Mazraoui maakte langs allerlei posities. "Ik kwam bij Jong Ajax als rechtsback. De trainer zag in mij een middenvelder en zette me daar neer", begint de drievoudig international van Marokko onder 20.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mazraoui hoopt dat Ziyech bij Ajax blijft

Spelers van het eerste elftal die terugkwamen van blessures en vlieguren moesten maken in Jong Ajax verdreven hem vervolgens van het middenveld. "Maar de trainer wilde mij niet op de bank zetten, dus toen werd het van linksbuiten naar rechtsbuiten, naar centrale verdediger. Ik speelde eigenlijk overal."

'Scherper trainen'

Voorlopig richt hij zich dus op een plek rechts achterin, in de rug van de nieuwe vedette in Amsterdam: Dusan Tadic. De Serviër kostte Ajax een smak geld, maar zijn invloed was direct voelbaar, merkte Mazraoui.

"Ik denk dat we wat scherper trainen, je kijkt een beetje naar hem en Daley Blind op. Een heel simpel voorbeeld: als Tadic een warming-up doet, zie je hem hakken-billen doen, maar op een heel hoog tempo. Doordat hij dat zo doet, doe je vanzelf in dat tempo mee. In dat soort kleine details zie je toch het verschil."

Ajax speelt zaterdagavond om 18.30 thuis tegen Heracles. Het duel is rechtstreeks te volgen op NPO Radio 1 en via het liveblog op NOS.nl. De samenvatting is te zien vanaf 22.30 uur op NPO 1.

Op Justin Kluivert na vertrokken er deze zomer geen basisspelers bij Ajax. Ook Hakim Ziyech is er nog, wat Mazraoui een dubbel gevoel bezorgt. "Aan de ene kant wil ik dat hij weggaat, ik gun hem een mooie transfer, een mooie club. Aan de andere kant wil ik hem toch wel hier houden. Hij is voor mij een big bro, als een grote broer."

"Ik vraag hem weleens: 'Hoe ver is het nu?' Maar met transfers is het heel moeilijk om te weten in welk stadium je bent. Het kan allemaal heel snel gaan, of juist heel langzaam. Kijk naar hoe hij naar Ajax kwam van FC Twente, uit het niets was hij hier."

STER Reclame