Kepa Arrizabalaga in februari in actie in een competitiewedstrijd van Athletic de Bilbao EPA

Voetbalmarkt op hol: '80 miljoen voor doelman is logische stap'

time icon

In 2001 legde Real Madrid bijna tachtig miljoen euro neer voor Zinedine Zidane, een recordbedrag in die tijd. Afgelopen woensdag ging Chelsea een nieuwe grens over in de transfermarkt. Tachtig miljoen voor... een doelman.

Het is precies het vermelde afkoopbedrag in de clausule van het contract van Kepa Arrizabalaga, een voor velen onbekende 23-jarige Spanjaard van Athletic Club die met zijn transfer naar Londen in één klap de duurste doelman aller tijden is. Het is na de 62,5 miljoen euro die Liverpool overmaakte voor Alisson, de doelman van Brazilië, de tweede recordtransfer van een keeper in korte tijd.

Voor gek verklaard

Wat vinden zaakwaarnemers van dergelijke bedragen voor keepers? "Een paar jaar geleden had ik je voor gek verklaard", stelt Edwin Olde Riekerink van Soccer Vision. "Maar nu? De macht van het grote geld regeert."

Dat het bedrag voor Kepa zelfs de begroting van de landskampioen van Nederland (73 miljoen euro) overschrijdt ten spijt, de grootste verbazing dateert van vorig seizoen. "Er is toen 222 miljoen euro voor één speler betaald", verwijst Olde Riekerink naar de transfer van Neymar naar Paris Saint-Germain. Kortom, niets is tegenwoordig meer te gek. "Dan is tachtig miljoen voor een doelman een logische volgende stap. De markt bepaalt nu eenmaal de waarde van spelers."

'Een keeper is een van de belangrijkste spelers in je elftal'

Oud-doelman Sander Westerveld, tegenwoordig zaakwaarnemer van World Soccer Consult samen met oud-doelman Henk Timmer, juicht de transfers toe. "Het is een positieve trend. Ik roep al jaren dat een spits en een keeper de belangrijkste spelers in een elftal zijn. Niet middenvelders of verdedigers. Keepers zijn jarenlang ondergewaardeerd en onderbetaald geweest."

Andoni Zubizarreta in actie voor Spanje op het WK van 1998 AFP

De laatste keer dat een keeper van Athletic de Bilbao de headlines haalde, was toen Andoni Zubizarreta in 1986 een transfer maakte naar Barcelona. Met een prijskaartje van bijna twee miljoen euro was hij destijds de duurste keeper ooit.

Ter vergelijking: in die tijd had Napoli het transferrecord gebroken door dertien miljoen euro te betalen voor Diego Maradona.

Westerveld brengt tegenwoordig zijn zoontje naar trainingen van AZ onder 17. "Ook hij is nu keeper. Een paar jaar geleden had ik hem die positie nog niet geadviseerd, maar met wat ze nu betalen voor keepers? Het gaat de goede kant op."

Niet meer normaal

Westerveld weet tegelijkertijd ook: het is niet een plotselinge overwaardering voor de positie van sluitpost. "Het is ook de markt die dit doet. Er gaan zulke grote bedragen om in het voetbal. Als je kijkt wat ze in Engeland betalen aan tv-gelden, dat is niet meer normaal."

"Wij behartigen de zaken van Jaap Stam. Hij was coach van Reading en speelde een wedstrijd voor promotie naar de Premier League en in dat duel stond er 200 miljoen pond op het spel. Dat bedrag bestond voor 180 miljoen aan tv-gelden. Dat is twee keer de begroting van Ajax dit jaar."

De transfer van Gianluigi Buffon van Parma naar Juventus brak in 2001 alle records: de Italiaan ging voor 52,8 miljoen naar Turijn AFP

Ook zaakwaarnemer Frank Schouten merkt op dat de oorzaak ligt in de grote geldstromen in de huidige voetbalmarkt. Zijn bureau Key Sports Management behartigt onder anderen de belangen van doelman Jeroen Zoet, maar ook van spelers als Jamie Vardy en Eljero Elia. "Aan de onderhandelingstafels merk je wel, laat ik het zo zeggen, dat in bepaalde competities geld geen issue is."

Dat komt ook door de aanwezigheid van rijke eigenaren bij sommige voetbalclubs. "Tachtig miljoen? Ik vind dat veel geld. Je zou kunnen denken dat je voor iets minder geld een net zo'n goede doelman zou kunnen kopen. Maar de grote clubs betalen wat ze kunnen, moeten of willen betalen voor goede doelmannen. City en Everton hebben dat vorig jaar nog gedaan. Nu doen Liverpool en Chelsea dat."

Kepa Arrizabalaga op het EK-21 in 2017 AFP

Maar hoe goed is 'Kepa' eigenlijk?

Sander Westerveld kent 'Kepa' en is gecharmeerd van hem. "Ik vind hem ook echt heel erg goed. Al is er ook wel wat aan te merken op hem. Hij is maar 1,86 meter. Dat is vrij klein voor een keeper. Je moet toch minimaal 1,88 meter zijn. En hij kan meevoetballen, maar hij is zeker geen Manuel Neuer op dat gebied."

"Ik begreep van zijn keeperstrainer bij Bilbao wel dat hij een perfectionist is. Hij traint als een malle. Maar tachtig miljoen euro? Ik weet niet of ik dat voor hem neergelegd had. Hij komt bij Bilbao vandaan, internationale ervaring heeft hij niet. Ik had eerder David De Gea gehaald, maar ik weet niet of dat mogelijk was voor Chelsea. Ik vind Kepa wel beter dan Navas, de keeper die nu op een tweede spoor is beland bij Real Madrid."

Westerveld denkt dat het plafond nog niet is bereikt. "Dat dachten we in mijn tijd al, dat het met bedragen als honderd miljoen gulden voor Figo niet veel gekker kon worden. Maar als je kijkt wat er nu wordt neergelegd... Veel eigenaren van voetbalclubs zijn miljardairs. Als zij een speler willen, betalen ze gewoon het bedrag dat ervoor staat."

"Het maakt niet uit wat voor clausule er in een contract staat. Bij Sociedad had ik in mijn contract 50 miljoen euro als clausule staan. Ik vroeg nog: wat is dit? Maar de club zag het als zelfbescherming. Met die Kepa hadden ze waarschijnlijk ook niet gedacht dat het betaald zou worden."

Kijk naar het honkbal in de VS

"Of het nóg gekker kan worden? Kijk wat er in het honkbal gebeurt. Topvoetballers verdienen nu misschien tien miljoen euro per jaar, maar honkballers in de Verenigde Staten verdienen 25 miljoen per jaar. Ik denk dat het daar naartoe gaat."

1/10 David de Gea ging in 2011 voor 25 miljoen euro naar Manchester United NOS
2/10 Bernd Leno verruilde dit jaar voor 25 miljoen euro Bayer Leverkusen voor Arsenal NOS
3/10 Francesco Toldo ging in 2001 voor 26,5 miljoen euro van Fiorentina naar Inter NOS
4/10 Jordan Pickford ging in 2017 voor 28,5 miljoen euro van Sunderland naar Everton NOS
5/10 Manuel Neuer verruilde in 2011 voor 30 miljoen euro Schalke 04 voor Bayern München NOS
6/10 Thibaut Courtois is voor 35 miljoen euro de nieuwe keeper van Real Madrid NOS
7/10 Ederson verruilde in 2017 voor 40 miljoen euro Benfica voor Manchester City NOS
8/10 Gianluigi Buffon verbrak het record in 2001 met zijn overgang naar Juventus NOS
9/10 Alisson werd in juli 2018 voor 62,5 miljoen euro de nieuwe keeper van Liverpool NOS
10/10 Met de overgang van Kepa Arrizabalaga naar Chelsea is meer dan 80 miljoen euro gemoeid NOS

STER Reclame