Wekdienst 11/8: hardloopfinales op het EK en Merkel bezoekt Sanchez

ANP

Goedemorgen! Vandaag lopen Nederlandse atleten de spannende 200 meter op het EK en bezoekt Merkel haar Spaanse collega.

Vandaag is het in de zuidelijke helft van het land droog, in het noorden valt een enkele bui. Zo nu en dan schijnt de zon en het wordt 19 tot 23 graden. Morgen is het droog. er stroomt warmere lucht binnen en landinwaarts is het zomers warm.

WEERPLAZA

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag zou de Parker Solar Probe-ruimtesonde aan zijn missie van 7 jaar naar de zon beginnen. NASA wil dat-ie heel dichtbij komt. Dan kan de zon goed bestudeerd worden. De lancering zou om 09.48 uur Nederlandse tijd zijn, maar is uitgesteld tot morgen. Ook de tweede poging is te volgen via NASA TV.
  • De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat langs bij de nieuwe Spaanse premier Pedro Sanchez om te praten over migratie en hoe Europa daar mee moet omgaan.
  • Bij de Europese Kampioenschappen lopen onder andere Dafne Schippers en Jamile Samuel de finale van de 200 meter. Ook de Nederlandse BMX-ploeg komt in actie. Verder is er het WK zeilen en Eredivisie-voetbal. Alles is te volgen via NOS.nl, in de app en bij de NPO.

Reuters

Wat heb je gemist?

Na weken stilliggen in de haven van Marseille heeft het schip Aquarius 141 migranten gered van boten op de Middellandse Zee. Het was de eerste reddingactie van het schip van Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée sinds de hoogoplopende discussie met Italië en Malta over de toelating van 450 migranten, in juni.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog dit:

Een aanhankelijke eekhoorn bracht een man in de Duitse stad Karlsruhe ertoe de politie te bellen. Het beestje liet hem op straat niet meer met rust. De man wist volgens de lokale politie niet meer wat hij moest doen.

Het bleek te gaan om een baby-eekhoorn. Het gebeurt wel vaker dat die een surrogaatmoeder zoeken als ze hun ouders zijn kwijtgeraakt. "Dan focust de eekhoorn al zijn aandacht op één persoon", zegt een politiewoordvoerder tegen The Guardian. "Het kan behoorlijk eng zijn."

Toen agenten ter plaatse kwamen, viel het beestje in slaap. De eekhoorn viel bij de agenten in de smaak, valt te lezen in het politieverslag. "Het wordt de nieuwe mascotte. Hij wordt gedoopt als: Karl-Friedrich."

De eekhoorn ligt te slapen Politie Karlsriuhe / EPA

Fijne dag!

STER Reclame