Jakob Ingebrigtsen, 17 jaar en Europees kampioen op de 1.500 meter AFP

Jakob Ingebrigtsen zet familietraditie voort met EK-titel op 1.500 meter

tijd van publicatie

Uniek in de atletiekgeschiedenis. De finale van de 1.500 meter bij de Europese kampioenschappen in Berlijn telde vrijdagavond drie broers die nadrukkelijk voor de titel gingen. Jakob, Henrik en Filip Ingebrigtsen meldden zich aan het front en uitgerekend de pas 17-jarige Jakob won.

De jonge Noor zette een familietraditie voort. Henrik, die nu vierde werd, veroverde de Europese titel in 2012. Filip, die in de spannende slotfase niet meekon in het sprintgeweld en als twaalfde finishte, was de titelverdediger. Hij schitterde twee jaar geleden in Amsterdam.

Gevaar

De titel van Jakob kwam op de laatste meters nog serieus in gevaar. De ervaren Pool Marcin Lewandowski perste er zo'n geweldige eindsprint uit dat hij de jonge Noor nog bijna te pakken had. Lewandowski, in 2010 Europees kampioen op de 800 meter, miste op vierhonderdste van een seconde het goud.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jakob Ingebrigtsen volgt zijn broer Filip op met EK-titel 1.500 meter

Matthew Hudson-Smith was dit seizoen al de snelste op de 400 meter, maar de overmacht waarmee hij vrijdagavond in Berlijn de Europese titel op de 400 meter veroverde was ongekend. De 23-jarige Brit, vorig jaar derde op de WK, troefde de Belgische tweeling Kevin Borlée (tweede) en Jonathan Borlée (derde) af.

Hudson-Smith won in 44,78 seconden. Kevin Borlée bleef zijn vijf minuten oudere broer Jonathan net voor: 45,13 om 45,19.

Dubbelslag

De Noor Karsten Warholm kwam erachter dat het combineren van de 400 meter horden en de 400 meter in de praktijk toch een te zware opdracht is. De Europese kampioen op de 400 meter horden dacht vrijdag ook te kunnen schitteren op dezelfde afstand zonder hekken op de baan. Hij finishte uitgeput als achtste in 46,68.

Op de 800 meter prolongeerde Natalija Prysjtsjepa in 2.00,38 haar titel. Op weg naar de meet toverde de Oekraïense een sterke eindsprint uit haar spikes en liep ze buitenom naar de leiding. De Française Renelle Lamote (2.00,62) won zilver voor Prysjtsjepa's landgenote Olga Ljachova (2.00,79).

Christin Hussong werd de achtste Duitse Europees kampioene speerwerpen. Ze wierp de speer bij haar eerste poging 67,90 meter ver en daaraan kon niemand tippen. Voor de 24-jarige Hussong, die als junior in 2011 WK-goud won en in 2015 EK-goud, was het de eerste titel bij de senioren.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Borlée-broers beleven hun mooiste atletiekavond in Berlijn

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Hudson-Smith sneller dan de broers Borlée op de 400 meter
Léa Sprunger AFP

De 400 meter horden bij de vrouwen leverde een zege op voor de Zwitserse Léa Sprunger (54,33). De nummer drie van het laatste WK bleef de Oekraïense Anna Rhyzjkova (54,51) en de Britse Meghan Beesley (55,31) voor.

Sprunger is dit seizoen de snelste op de 400 meter, maar besloot in Berlijn voor de hordendiscipline te kiezen. Voor de Nederlandse Lisanne de Witte en Madiea Ghafoor, die zaterdag de finale van de 400 meter lopen, is dat gunstig. De Witte is op de Europese ranglijst van 2018 tweede achter Sprunger.

Lasitskene volgt Beitia op bij hoogspringen

De Europese titel bij het hoogspringen bij de vrouwen was voor tweevoudig wereldkampioene Marija Lasitskene, die de Spaanse Ruth Beitia (kampioene in 2012, 2014 en 2016) opvolgde.

De Russin, die onder neutrale vlag aan internationale kampioenschappen mag meedoen na de dopingschorsing van Rusland door de internationale atletiekfederatie IAAF, had voldoende aan een sprong over 2,00 meter.

De Bulgaarse Mirela Demireva, die in Nederland traint en woont, haalde dezelfde hoogte maar had meer sprongen nodig. Net als twee jaar geleden in Amsterdam kreeg ze zilver omgehangen.

STER Reclame