Michal Kwiatkowski, de blije winnaar van de Ronde van Polen EPA

Michal Kwiatkowski van Team Sky heeft de 75ste editie van de Ronde van Polen op zijn naam gebracht. Hij bleef in de etappekoers in eigen land de Brit Simon Yates, die de slotrit won, uiteindelijk vijftien seconden voor.

Kwiatkowski had voorafgaand aan de laatste klus met 0.16 voorsprong een comfortabele marge op Dylan Teuns (BMC), de Belgische winnaar van 2017, maar met zeventien man binnen één minuut waren er beduidend meer kapers op de kust.

In de zevende en laatste etappe stonden zes pittige beklimmingen op het programma. Net voor de top van de laatste klim was het niet Teuns die aanviel, maar Yates.

Sterke slotkilometer

Die stond op 0.39 en de eindzege lonkte met 0.10 bonificatie bij een zege en een voorsprong van 0.35 op vijf kilometer van de meet. Dankzij een sterke slotkilometer was het toch de Pool die het laatst lachte.

De Fransman Thibaut Pinot werd op 0.12 tweede in de slotetappe en vond zich in het eindklassement terug op de derde plaats met 0.20 achterstand op de winnaar.

Michal Kwiatkowski viert de winst in de vierde etappe EPA

Kwiatkowski, een voorname hulp voor rondewinnaar Geraint Thomas en nummer drie Chris Froome tijdens de afgelopen Tour de France, had de basis voor zijn eindzege gelegd de vierde en vijfde etappe. De Sky-coureur won beide bergritten en bouwde en passant een stevige voorsprong op in het klassement.

Met de eindzege in de grootste ronde van zijn vaderland kon Kwiatkowski weer een uitdaging van zijn bucketlist wegstrepen. Het beste resultaat van de oud-wereldkampioen was de tweede plaats in 2012.

Dubbel en dwars

Dit jaar besloot Kwiatkowski zijn titel in Clásica San Sebastián niet te verdedigen om voor de eindzege te gaan in Polen. Met twee ritzeges en de gele trui is die missie dubbel en dwars geslaagd.

Sam Oomen was met zijn negende plaats de beste Nederlander in het eindklassement. De wielrenner van de Sunweb-formatie moest 0.49 prijsgeven op Kwiatkowski.

Uitslag en eindklassement

STER reclame