FC Emmen-directeur Beekman: 'We gaan geen schoolreisje maken'

Fans van FC Emmen vieren de promotie ANP

FC Emmen mag voor het eerst aan de bak in de eredivisie. Zondag om precies te zijn als de ploeg uit Zuid-Drenthe op bezoek gaat bij ADO Den Haag. Toevallig ook de ploeg die FC Emmen trof bij de eerste wedstrijd ooit in het betaalde voetbal, in 1985.

Hoe is het met de zenuwen in Drenthe, bijvoorbeeld bij Wim Beekman, directeur van FC Emmen. "Op zich wel onder controle", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben het ook even te druk om het over zenuwen te hebben. Er zal wel een momentje zijn zondag dat je denkt: hoe gaat het jaar er verder uitzien? We hebben daar wel veel vertrouwen in."

Vertrouwen, dat is er ook bij trainer Dick Lukkien en de supporters, al weet niemand precies waar de club toe in staat is. In de voorbereiding ging het in ieder geval vrij aardig met bijvoorbeeld een 1-0 zege op FC Groningen.

In de laatste oefenwedstrijd werd na een 2-0 voorsprong alsnog met 2-2 gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles. Misschien was dat wel een goede waarschuwing, stelt trainer Lukkien: "Je kunt ook de koning van de voorbereiding zijn en dat is ook niet goed."

ANP

Een week na de eerste Drentse eredivisiewedstrijd ooit volgt de eerste thuiswedstrijd, tegen AZ, op 19 augustus. Voor het zover is, moet er nog wel het een en ander gebeuren in Emmen. Na 20 mei ging de club meteen aan de slag om allerlei klussen uit te voeren, maar zo snel als de club wilde, ging het niet altijd. Het is een race tegen de klok eer het stadion klaar is.

Licentie-eisen

Emmen-directeur Beekman: "Er zijn wel een aantal werkzaamheden die rond de 17de klaar zijn. Als je praat over tourniquets, geluidsinstallatie of camera's, dat zal allemaal een beetje in de laatste week zijn."

Op last van de KNVB zal per 1 september aan alle licentie-eisen worden voldaan, schat de directeur, maar daar houdt het niet op. "Dan hebben we nog wat wensen om toegankelijkheid en een aantal dingen aan te passen, daar gaan we in het najaar mee aan de gang, maar we kunnen 19 augustus de wedstrijd spelen."

FC Emmen: Hier kom ik weg

Emmen is sinds 20 mei dit jaar in de ban van voetbal. De club promoveerde op die stralende voorjaarsdag voor het eerst in de 33-jarige geschiedenis naar de eredivisie. De NOS volgt de club dit seizoen op de voet. De mensen. De tradities. De wedstrijden. De probleempjes en natuurlijk de successen.

Vandaag zie je hoe de doorgaans koele Emmenaren helemaal uit hun dak gaan na de promotie. En zien we trainer Dick Lukkien, de man die een week na het grootste succes uit zijn loopbaan een groot verlies moet verwerken.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

FC Emmen #1: de eredivisiedroom komt uit

Waar de zomer in Emmen normaal een periode van rust is, volgden de veranderingen elkaar de afgelopen maanden in hoog tempo op. In de eerste plaats moest er snel personeel worden aangenomen. De club werd met een man of zeven gerund. Veel te weinig voor een eredivisieclub. Enkele nieuwe mensen kwamen, maar het was nog steeds aanpoten. Beekman: "Eigenlijk hebben we de hele zomer doorgewerkt met een organisatie die nog op het niveau van de eerste divisie zat."

Via app of mail

Belangstelling is er genoeg. Potentiële sponsoren trokken normaal snel de gordijnen dicht als FC Emmen op de stoep stond, nu sloten ze aan in de rij met belangstellenden. De seizoenkaarten waren binnen no time uitverkocht. En ook nieuwe spelers melden zich, via app of mail, bij de technische leiding van de club.

Daags voor de eerste wedstrijd werd na lang zoeken een nieuwe spits gepresenteerd, Nicklas Pedersen. Nog een of twee spelers erbij, dan is de selectie helemaal klaar voor de eredivisie. Want daar gaat het uiteindelijk natuurlijk allemaal om: presteren op het hoogste niveau. Directeur Wim Beekman: "We gaan geen schoolreisje maken om mooie stadions te bekijken, we willen er gewoon in blijven."

STER Reclame