NOS NieuwsAangepast

Meer mensen blijven kiezen voor een andere voornaam

De laatste jaren kiezen meer mensen ervoor hun voornaam officieel te veranderen. In 2015 werden bij de rechtbank 503 voornamen gewijzigd, in 2016 kregen 583 mensen een andere voornaam. Vorig jaar bleef dat aantal met 576 naamswijzigingen vrij stabiel en dat wordt ook voor dit jaar verwacht, meldt de Raad voor de rechtspraak. Er is geen duidelijke verklaring voor de sinds 2016 dus toegenomen wens om van naam te veranderen.

Iemand die zijn voornaam officieel wil laten wijzigen, moet daarvoor een advocaat in de arm nemen. Die dient een verzoekschrift in bij de rechtbank, waarin duidelijk moet staan waarom de aanvrager een andere voornaam wil. De rechter beoordeelt het verzoek en gaat daarbij na of de gewenste naam niet ongepast is, of bijvoorbeeld ook een achternaam zou kunnen zijn, zoals Janssen.

Persoonlijke redenen

Civiel rechter Jan Kloosterhuis van de rechtbank Amsterdam zegt nooit gewenste namen onder ogen te hebben gekregen die vreemd of extreem zijn. "Wel zie ik mensen die een bijnaam hebben, of met een andere naam dan hun voornaam bekend zijn bij familie of vrienden en het dan ook maar willen laten aanpassen."

Op de site van de Raad voor de rechtspraak zegt Kloosterhuis dat verzoeken om een andere voornaam te krijgen uit alle lagen van de bevolking komen. Soms willen mensen een andere naam omdat hun 'oude' naam herinnert aan een vervelende familiegeschiedenis.

"Dat mensen in therapie zijn, er een vervelende gebeurtenis of relatie naar boven komt en zij naar aanleiding daarvan graag hun voornaam willen veranderen." De reden om een andere naam te willen, is onveranderlijk heel persoonlijk, zegt Kloosterhuis.

De regels voor de verandering van de voornaam zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De procedure is niet al te makkelijk gemaakt, om te voorkomen dat de registers van de burgerlijke stand voortdurend moeten worden aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl