Noussair Mazraoui en Dusan Tadic vieren de 2-0 voor Ajax in de uitwedstrijd tegen Sturm Graz Pro Shots

Kan PSV de titel met succes verdedigen? Is het transfergeweld van Ajax een garantie voor succes? Of wordt Rotterdam-Zuid weer het middelpunt van alle festiviteiten aan het einde van het seizoen? NOS-commentatoren Arman Avsaroglu en Arno Vermeulen blikken vooruit op het nieuwe eredivisie-seizoen.

De zomerinkopen van Ajax hebben indruk gemaakt op beide commentatoren. "Ajax wordt kampioen, dat kan bijna niet anders. Ze moeten ook echt. De transferperiode duurt natuurlijk nog even, maar zoals het er nu voor staat is dat een uitgemaakte zaak voor mij", aldus Avsaroglu.

Vermeulen sluit zich daarbij aan: "Als Ajax niet te veel hinder ondervindt van Europese wedstrijden, kan het zelfs zo zijn dat er een aardig gaatje ontstaat tussen Ajax en PSV. Feyenoord zit daar nog net iets onder, denk ik."

Feyenoord won zaterdag nog de Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV. Voor het kampioenschap komen ze niet in aanmerking volgens de NOS-commentatoren. ANP

Vermeulen is ook te spreken over de manier waarop PSV de transferperiode tot nu toe is doorgekomen. "Het leek in het begin even een leegloop te worden: Cocu weg, Brands weg. Maar dat voetballers als Zoet en De Jong nu hun contract hebben verlengd, is een mooi signaal."

"Voor de backposities hebben ze ook aardige vervangers aangetrokken. Maar die jongens zijn nieuw in de top. Zij zullen waarschijnlijk af en toe nog een steekje laten vallen."

Verrassingen

Kan ADO Den Haag weer pieken? Of wordt dit het seizoen van Willem II? Vermeulen ziet in PEC Zwolle de verrassing van dit seizoen. "Ze hebben flink ingekocht, een aantal goede middenvelders erbij. En ze hebben een spits gehaald. Dat was vorig jaar toch het grootste manco."

"Daarnaast heeft die club altijd wel een positieve voetbalinslag. Vorig jaar was natuurlijk een gek seizoen: de eerste seizoenshelft was geweldig, de tweede een heel stuk minder. Ik verwacht dit seizoen meer van ze."

Avsaroglu wijst zonder na te denken Vitesse als verrassing aan. "Ze hebben een aardig geraamte staan, dat redelijk intact is gebleven. En met Eduardo hebben ze er een goede keeper bij gekregen. Ik krijg wel een goed gevoel bij die club. Centraal achterin blijft het misschien wat matig, dat kan nog groeien. Wellicht kunnen ze de topdrie, topvier bedreigen."

Vitesse viert de 3-1 van speler Bryan Linssen tegen FC Viitorul in de Europa League. De Arnhemse club wordt door verschillende commentators getipt als verrassing dit seizoen. ANP

Beide commentatoren denken dat er niet heel veel verrassingen zullen zijn dit seizoen. "Veel clubs zitten in dezelfde budgetsfeer. Een stuk of acht, negen ploegen zullen waarschijnlijk al blij zijn wanneer ze erin blijven", meent Vermeulen. Avsaroglu deelt die opvatting. "Er kan zomaar sprake zijn van een tweedeling: de top en subtop en dan een enorm gat met de rest."

Degradant

Met Fortuna Sittard, FC Emmen en De Graafschap zijn er drie promovendi dit jaar. Lukt het hen om dit seizoen te overleven of vliegen ze er meteen weer uit?

Vermeulen vreest vooral voor de De Graafschap. "Ik geloof daar niet zo in dit jaar. Van Fortuna Sittard en FC Emmen heb ik hogere verwachtingen. Die blijven er wel in. De Graafschap zou zomaar 'stijf achttiende' kunnen worden. Dat geldt ook voor Excelsior. Die club heeft enkele jaren ontzettend knap gepresteerd, maar het kan dit jaar weleens afgelopen zijn met dat succes."

Avsaroglu heeft meer vertrouwen in De Graafschap. "Die gaan thuis echt wel hun punten pakken. FC Emmen en Fortuna Sittard blijven er ook in. Ik vrees het meest voor Excelsior en VVV-Venlo.

Start Eredivisie

Transfers

De transfermarkt is nog even open en dat maakt het aanwijzen van titel- en degradatiekandidaten er niet makkelijker op. Zo heeft Ajacied Hakim Ziyech duidelijk laten blijken te willen vertrekken en zou PSV'er Hirving Lozano op allerlei lijstjes van buitenlandse topclubs staan.

Avsaroglu erkent dat het voorlopig nog vrij stilletjes is rondom beide spelers. "Het kan nog gebeuren, al is de transfertermijn in Engeland wel al gesloten. Het ligt er misschien ook wel aan of Ajax en PSV Champions League halen. Al acht ik de kans dat Ziyech vertrekt wat groter dan dat Lozano gaat."

Vermeulen denkt dat beide spelers dit seizoen in de eredivisie actief zullen blijven. "Ziyech heeft het op het WK niet echt laten zien. En het is ook niet een speler die zomaar bij elke club past. Lozano heeft wel een goed WK gespeeld, maar PSV zal waarschijnlijk minstens 40 miljoen voor hem willen hebben. Ik denk niet dat hij na een seizoen al vertrekt."

Voorspellingen NOS-commentatoren

Kampioen Degradant Verrassing
Jeroen Elshoff Ajax FC Emmen Vitesse
Jan Roelfs Ajax FC Emmen FC Utrecht
Arman Avsaroglu Ajax VVV-Venlo Vitesse
Arno Vermeulen Ajax Excelsior PEC Zwolle
Jeroen Grueter Ajax FC Emmen PEC Zwolle
Philip Kooke PSV VVV-Venlo ADO Den Haag
Frank Wielaard Ajax Willem II Twee van de drie promovendi handhaven zich rechtstreeks

STER reclame