Door de brand verwoeste gebieden bij de Portugese plaats Monchique EPA

De intensiteit van de vernietigende bosbrand die al ruim een week in de Algarve woedt, is afgenomen. Er zijn geen actieve brandhaarden meer, zei een woordvoerder van de Portugese dienst voor de bescherming van burgers.

Wat meehielp, is dat de temperatuur aan de zuidkust zakte van zo'n 40 graden tot ongeveer 25 graden. Om de brand te blussen werden ruim 1400 brandweerlieden, militairen en vrijwilligers ingezet.

De strijd tegen het vuur gaat nog wel door, omdat er nog meerdere "hete plekken" zijn. Daardoor kunnen vlammen snel weer oplaaien, zeker als de wind toeneemt.

Bulldozers

Premier António Costa waarschuwde afgelopen dag dat het nog dagen kon duren voordat de brand onder controle zou zijn. Vannacht zijn met bulldozers brandgangen gegraven, zodat de verspreiding van het vuur zou worden vertraagd. Dat heeft succes gehad en gaat deze nacht door.

De oorzaak van het vuur is onbekend, brandstichting wordt niet uitgesloten. De brand heeft bijna 27.000 hectare vernietigd. Er zijn 32 mensen gewond geraakt, onder wie negentien brandweerlieden.

STER reclame