ANP

In het hele land is code oranje ingetrokken. Dat gebeurde kort voor middernacht. In de uren erna waren er in het noorden nog wel zware windstoten, maar in de loop van de nacht ging de wind liggen.

De gevolgen van de harde wind lijken mee te vallen. De zwaarste windstoot, met 102 kilometer per uur, werd gemeten op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Eerder zei NOS-weerman Peter Kuipers Munneke al dat het minder hard heeft gewaaid dan werd verwacht.

Op sommige plekken was wel sprake van wateroverlast, waren bomen omgewaaid of takken op de weg beland. Schiphol schrapte ruim negentig vluchten omdat er maar één start- en landingsbaan gebruikt kon worden in plaats van twee.

In het radioprogramma Met het Oog op Morgen vertelde verslaggever Marc Hamer rond 23.15 uur dat het op Texel betrekkelijk rustig was gebleven. "Ik heb het gevoel dat de wind al een beetje is gaan liggen. Het is droog en ik zie zelfs sterren."

Hamer was op een camping waar bezoekers niet in de problemen kwamen. "Het waaide wel even, maar met het stormen viel het wel mee."

Vandaag zijn er her en der buien, met later in de middag mogelijk onweer. Ook kan het vooral aan de kust flink gaan waaien, met windstoten tot 75 kilometer per uur. Het wordt gemiddeld zo'n 20 graden.

STER reclame