Leen Schaap als politieman op een foto uit 2015
NOS NieuwsAangepast

Meer leden Amsterdamse politietop bestraft

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

De politie gaat nog eens drie leidinggevenden van het voormalige korps Amsterdam bestraffen vanwege plichtsverzuim. De hooggeplaatste politieambtenaren zouden onder meer op kosten van de politie bij concerten en voetbalwedstrijden hebben gezeten.

Een van de politiemensen die over de schreef gingen is de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap, die officieel nog in dienst is bij de politie. De twee andere die worden bestraft zijn Willem Woelders, nu plaatsvervangend chef van de Landelijke Eenheid, en Jan Pronker, die nog steeds bij de politie in Amsterdam werkt, en wel als plaatsvervangend chef.

Een van hen heeft zich ook schuldig gemaakt aan ongewenst gedrag, blijkt volgens bronnen van de NOS uit intern onderzoek dat naar de mannen is verricht.

Honderden kaartjes

Aanleiding voor het disciplinair onderzoek van de politie is de zaak rond de voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Hij werd ontslagen omdat hij honderden kaartjes voor voetbalwedstrijden, concerten en evenementen kocht van politiegeld. Ook ging hij met familieleden uit eten op kosten van de politie.

De kaartjes gebruikte Smit zelf of gaf hij weg aan familie en vrienden. Ook zijn collega's maakten er gebruik van, zowel ondergeschikten als leidinggevenden van het toenmalige korps Amsterdam.

Financiële sanctie

Tegen elf politiemensen begon de politie daarom een intern onderzoek. Een aantal van hen wil de politie nu bestraffen, onder wie de drie leidinggevenden. Zij worden niet ontslagen maar krijgen een financiële sanctie. De betrokkenen kunnen nog in beroep tegen het voorgenomen besluit van korpschef Erik Akerboom.

Schaap, goed bevriend met Smit, zegt in een reactie tegen NRC dat hij zich van geen kwaad bewust is. Smit had hem naar eigen zeggen verteld dat hij de kaartjes voor een aantal concerten had gekregen van de beste vriendin van zijn vrouw, een aandeelhoudster van de Ziggo Dome. Schaap zegt het geld terugbetaald te hebben toen hij hoorde dat Smit ze van politiegeld had gekocht.

Bronnen binnen de uitrukdienst van de Amsterdamse brandweer, Schaaps huidige werkplek, verwachten dat zijn bestraffing niet zonder gevolgen zal blijven. De uitrukdienst ligt overigens al tijden overhoop met Schaap, die er is aangesteld om integriteitsproblemen aan te pakken.

Woelders wil niet reageren op de kwestie. Pronker is niet bereikbaar voor commentaar. De politie wil niet inhoudelijk reageren op de disciplinaire straffen en de gevolgen ervan.

Loepzuiver en volkomen integer

Volgens Hans van den Heuvel, emeritus hoogleraar integriteit en bestuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het goed dat de korpsleiding maatregelen neemt. "Je moet als burger erop kunnen rekenen dat de politie loepzuiver en volkomen integer is."

Verder zegt Van den Heuvel dat deze incidenten de objectiviteit en de onafhankelijkheid van de politie in gevaar brengen. "Er wordt al jaren op gehamerd dat de politie vrij moet zijn van geschenken of de schijn van belangenverstrengeling. Het is om moedeloos van te worden. 'Ik wist het niet' is geen excuus, want vanuit de organisatie wordt alles gedaan om dat te voorkomen."

Dit gaat het moreel van de troepen ten diepste raken.

NPB-voorzitter Jan Struijs

De Nederlandse Politiebond (NPB) noemt het "stuitend" dat opnieuw leden van de politietop over de schreef blijken te zijn gegaan. "Deze mensen hebben zelf jarenlang agenten disciplinair gestraft voor kleinere vergrijpen", zegt voorzitter Jan Struijs. "Dit gaat het moreel van de troepen ten diepste raken."

Volgens de NPB getuigt de kwestie ook van weinig zelfreflectie binnen de voormalige Amsterdamse politietop. Schaap is gedetacheerd bij de brandweer uitgerekend om daar schoon schip te maken en Woelders sprak vorig jaar nog op een symposium over de aanpak van corruptie binnen de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl