NOS Nieuws

Wanneer begint waar het noodweer? Onze weerman praat je bij

Nederland heeft een avond met onweer, zware windstoten en regen voor de boeg. "Ik zou alle scheerlijnen en haringen gebruiken", geeft NOS-weerman Peter Kuipers Munneke kampeerders als tip.

Kuipers Munneke heeft via Facebook Live vragen beantwoord van kijkers. Zij wilden bijvoorbeeld weten: wanneer begint het, wat wordt er precies verwacht en kan ik veilig reizen?

Wanneer en wat?

"We krijgen vanavond met name in het westen van het land zeer zware windstoten. Vanaf ongeveer 18.00 uur begint het in Zeeland." Zuid-Holland is ongeveer een uur later aan de beurt. Het noodweer bereikt rond 21.00 uur het noorden van het land.

In de kustprovincies geldt tot in de nacht code oranje. Daar kunnen de windstoten oplopen tot 110 kilometer per uur. In de rest van het land tot zo'n 90 kilometer per uur, daar geldt code geel.

Kuipers Munneke laat op de weerkaart zien wat we kunnen verwachten:

Waar en vanaf wanneer is code oranje van kracht?

Er wordt ook volop regen verwacht, maar daar is niet specifiek een weeralarm voor afgegeven. "Het wordt niet extreem, maar ik verwacht aan veel plekken langs de kust zo'n 20 tot 30 millimeter regen, dat is toch best veel."

Bomen die ontwortelen?

Daar moet je zeker rekening mee houden volgens Kuipers Munneke. "Zeker omdat het nu zomer is, dan hebben de bomen veel blad en vangen daardoor meer wind. Zeker de grote bomen die wat minder vast zitten door de droogte zouden wel eens om kunnen waaien."

De weerman legt ook uit dat je beter niet je ramen open kunt zetten:

Harde wind kan zorgen voor ontwortelde bomen en kapotte ramen

Kan ik veilig reizen?

Als je toch op pad moet, houd dan rekening met een aantal zaken. Voor treinreizigers bijvoorbeeld dat er vertraging mogelijk is. "Als er een boom of een aantal takken op het spoor vallen, rijden daar geen treinen meer."

Auto rijden is ook mogelijk, maar let wel goed op. "De windsnelheden zijn zodanig dat het niet veilig rijden is om met een aanhanger of caravan te rijden."

Automobilisten kunnen volgens Kuipers Munneke slagregen verwachten:

Mogelijk overlast voor treinreizigers en automobilisten

Het vliegverkeer zal ook last ondervinden van het weer. Schiphol heeft zo'n zestig vluchten geannuleerd. Bij andere vluchten is er kans op vertraging.

De weerman kreeg nog meer vragen over het weer. Bekijk de volledige video van de Facebook Live voor alle vragen en antwoorden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl