NOS Nieuws

Tekort aan hooi door aanhoudende droogte

Veehouders en paardeneigenaren kampen met een tekort aan hooi. Door de aanhoudende droogte in de afgelopen tijd groeit het gras nauwelijks en zijn grasvlakten verdord.

Sommige boeren hebben hun wintervoorraden al moeten aanspreken om hun dieren bij te voeren.

Hooihandelaar John Polman heeft maar de helft van zijn gebruikelijke voorraad. "Dit is lang niet genoeg om de winter door te komen."

Hooihandelaar: 'Deze schuur had vol moeten zitten, nu is er maar de helft'

Vanuit het buitenland de hooivoorraad aanvullen is problematisch. Aangezien meerdere Europese landen last hebben van de droogte, is de vraag naar hooi in heel Europa groot. In Zweden worden zelfs hooibalen van het land gestolen.

Door de droogte is de prijs van het gedroogde gras flink gestegen. Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft dat de handel in hooi inmiddels te vergelijken is met de handel in goud.

Het vliegt de deur uit. Ik denk niet dat dit goed gaat als het nog drie weken zo blijft.

Ben Mulder, handelaar

Ben Mulder van Fouragehandel Mulder uit Nijkerk zegt dat het hooi bij hem niet is aan te slepen: "Het vliegt de deur uit. Ik denk niet dat dit goed gaat als het nog drie weken zo blijft. In Frankrijk is er ook al helemaal niets meer. In Spanje zal het net zo zijn."

John Polman uit het Gelderse Est is eigenaar van een bedrijf dat onder meer hooi verkoopt. "Ik heb dit nog nooit zo meegemaakt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Zijn klanten - particuliere paardeneigenaren, boeren, maneges en zelfs konijnenfokkers - bestellen bij hem inmiddels alvast vooruit, vrezend voor schaarste.

"Vorige week hebben we uit twee percelen 53 pakjes gehaald. Dat is helemaal niks. Geen gras, geen hooi. Het wordt nog een uitdaging om straks voldoende hooi te regelen voor bijvoorbeeld paarden en pony's. Die eten het meeste. De prijs zal alleen maar oplopen. Zeker als het uit het buitenland moet komen, vanwege de transportkosten."

Regen

Regen lijkt de enige oplossing van het probleem, maar die oplossing zal niet meteen effect hebben. Na de eerste druppels duurt het een paar weken voordat het gras weer gaat groeien.

Mogelijk kan het eerste gras in het najaar dan pas gemaaid worden. De verwachting is dat de problemen daarom nog wel even aanhouden. Verder droogt het gras minder snel in het natte, donkere najaar, wat gevolgen kan hebben voor de hooikwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl