Schermafbeelding Nederlandse jihadist in Idlib Twitter

Jihadisten uit Nederland en België geven interview vanuit Syrië

time icon

Hij is klaar om de bevolking van de Syrische provincie Idlib "te beschermen tot ik sterf", aldus een Nederlandse jihadist die zich ruim vijf jaar geleden heeft aangesloten bij de rebellen in Syrië. Samen met een andere Nederlandse Syriëganger en een Belg vertelt hij aan de Arabische televisiezender Al Aan over het leven in het laatste grote rebellenbolwerk in Syrië.

Het grootste deel van Syrië is na jaren van burgeroorlog weer in handen van Assad. Verwacht wordt dat zijn regeringsleger over niet al te lange tijd zal proberen ook Idlib te veroveren. In de noordwestelijke provincie zitten veel rebellen. Veel van hen zijn de afgelopen tijd samen met hun gezinnen naar Idlib gevlucht of mochten daarnaartoe afreizen na nederlagen elders.

Volgens de Belgische geïnterviewde verblijven er "tienduizenden of meer" buitenlandse strijders in Idlib. Hoeveel Nederlanders er onder hen zijn, is onduidelijk. De AIVD schat dat in totaal 300 personen uit Nederland met "jihadistische intenties" zijn afgereisd naar zowel Syrië als Irak. Daarvan zijn er naar schatting 140 over; 75 zouden zijn omgekomen, 50 zijn teruggereisd.

Bedekt gezicht

Europese jihadstrijders geven zelden interviews. De mannen die Al Aan heeft gesproken, komen alleen met bedekt gezicht in beeld. Het is moeilijk om de gesprekken te dateren en te lokaliseren. Al Aan vond het niet veilig een eigen journalist het gebied in te sturen en liet een tussenpersoon op verschillende momenten vragen stellen en opnamen maken.

Jenan Moussa
@jenanmoussa
1/ After recent gains by Syrian regime, all eyes now on Idlib. Via intermediary I got in touch with 3 European jihadists in Idlib. I sent my questions+fixer to Idlib. Jihadists expect an attack &say they'll fight till end. My story, English subtitles.👇
9 maanden geleden

In het interview zeggen de mannen zich voor te bereiden op een aanval van het regeringsleger van Assad. "Nu zijn alle ogen gevestigd op Idlib", zegt de Belg met duidelijk Vlaams accent. "Er is een beetje paniek en een beetje chaos. Men weet dat de aanval gericht wordt op Idlib."

"We hebben het er vaak over met de buitenlandse moedjahedien (heilige strijders, red.) en zelfs met de Syrische mensen wat we gaan doen bij een aanval", zegt een van de Nederlanders. Zijn gezicht is bedekt met een zwarte bivakmuts en een zonnebril. Op de achtergrond staat een machinegeweer tegen de muur.

Respect voor Al-Qaida

De mannen zijn naar eigen zeggen niet verbonden aan een specifieke terroristische beweging, zoals het aan Al-Qaida gelieerde Al Nusra dat in Idlib de dienst uitmaakt volgens een van de Nederlanders. In plaats daarvan, zegt de Belg, "sluiten we ons militair aan bij elke job die aanwezig is". Een van de Nederlanders zegt dat hij niet bij Al-Qaida hoort, maar dat hij de groep wel respecteert. "Ook al hebben ze veel fouten gemaakt, ze hebben heel veel opgeofferd."

"Ik leg mijn lot in handen van Allah", vervolgt de man. Hij zegt te zullen vechten tot de dood. "Als ik sterf, heb ik mijn deel gedaan (sic)." Ook de andere Nederlander wekt de suggestie te willen strijden tot de dood, al zegt hij ook dat veel rebellen zich vooral richten op het in veiligheid brengen van hun gezinnen "in de richting van de Turkse grens".

De journalist die de video op Twitter publiceerde, Jenan Moussa, zegt te twijfelen aan de strijdbaarheid van de rebellen. "Bronnen zeggen ons dat sommige buitenlandse strijders proberen Idlib te verlaten voordat het grote gevecht begint", schrijft de bekende Libanese onderzoeksjournalist op het sociale medium.

STER Reclame