Celine van Duijn met haar gouden plak Getty

Celine van Duijn heeft voor een daverende verrassing gezorgd door bij de EK schoonspringen het goud te veroveren op de toren. De 25-jarige schoonspringster scoorde in totaal 319,10 punten.

Met vijf uitstekende sprongen hield ze de Italiaanse Noemi Batki (315,00 punten) achter zich. Vorig jaar werd Van Duijn nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev.

De gouden plak in Edinburgh is voor de 25-jarige Amersfoortse haar eerste medaille op een EK.

Jonkie

"Het is voor mij toch anders omdat ik pas op mijn achttiende ben begonnen met schoonspringen. Ik ben dan wel 'oud' maar een jonkie in deze sport", legt de 25-jarige uit.

Op haar zesde begon ze met turnen en na vele blessures stopte ze in 2010 met de sport. "In het schoonspringen krijg je minder snel blessures en de overgang van de turnsport naar het springen is niet zo groot."

Schoonspringster Van Duijn verrast met EK-goud op toren Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Duijn had in de kwalificatie al een knappe serie neergezet, waarmee ze zich als eerste plaatste voor de finale.

En waar toppers als de Oekraïense Sofia Lyskoen, titelverdedigster Lois Toulson en Batki zeer goede sprongen afwisselden met slordige sprongen, toonde Van Duijn haar klasse door vijf vrijwel foutloze uitvoeringen te presenteren. Met 319,10 bleef ze Batki vier punten voor.

Van Duijn: "Het was erg spannend, maar dat ik win is echt een grote verrassing. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste jaren en nu betaalt het zich eindelijk uit."

Celine van Duijn (m) op het podium EPA

STER reclame