Celine van Duijn met haar gouden plak Getty

Schoonspringster Van Duijn stunt met Europese titel op toren

time icon

Celine van Duijn heeft voor een daverende verrassing gezorgd door bij de EK schoonspringen het goud te veroveren op de toren. De 25-jarige schoonspringster scoorde in totaal 319,10 punten.

Met vijf uitstekende sprongen hield ze de Italiaanse Noemi Batki (315,00 punten) achter zich. Vorig jaar werd Van Duijn nog tiende op hetzelfde onderdeel bij de EK in Kiev.

De gouden plak in Edinburgh is voor de 25-jarige Amersfoortse haar eerste medaille op een EK.

Jonkie

"Het is voor mij toch anders omdat ik pas op mijn achttiende ben begonnen met schoonspringen. Ik ben dan wel 'oud' maar een jonkie in deze sport", legt de 25-jarige uit.

Op haar zesde begon ze met turnen en na vele blessures stopte ze in 2010 met de sport. "In het schoonspringen krijg je minder snel blessures en de overgang van de turnsport naar het springen is niet zo groot."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Schoonspringster Van Duijn verrast met EK-goud op toren
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Van Duijn had in de kwalificatie al een knappe serie neergezet, waarmee ze zich als eerste plaatste voor de finale.

En waar toppers als de Oekraïense Sofia Lyskoen, titelverdedigster Lois Toulson en Batki zeer goede sprongen afwisselden met slordige sprongen, toonde Van Duijn haar klasse door vijf vrijwel foutloze uitvoeringen te presenteren. Met 319,10 bleef ze Batki vier punten voor.

Van Duijn: "Het was erg spannend, maar dat ik win is echt een grote verrassing. Ik heb hier zo hard voor gewerkt de laatste jaren en nu betaalt het zich eindelijk uit."

Celine van Duijn (m) op het podium EPA

Atleten van zeven grote sporten (atletiek, zwemmen, wielrennen, turnen, roeien, golf en triatlon) strijden tot en met zondag 12 augustus om de Europese titels. De Europese Kampioenschappen zijn dagelijks te volgen bij de NOS via radio, televisie en internet.

Wat is er waar en wanneer te zien bij de NOS? Bekijk hier het schema van de komende dagen.

STER Reclame