Van Rouwendaal grijpt Europese titel op 5 km open water

Openwaterzwemster Van Rouwendaal overtuigend naar goud op de 5 km

Sharon van Rouwendaal heeft bij de EK open water goud gepakt op het onderdeel 5 kilometer. De 24-jarige zwemster nam vanaf het begin de leiding en stond die niet meer af. Alleen de Duitse Leonie Beck kon lang in het spoor van Van Rouwendaal blijven.

Met de finish in zicht zwom de Nederlandse weg bij haar concurrente. De olympisch kampioene op de 10 kilometer had aan de meet een voorsprong van bijna zeventien seconden op Beck. Rachele Bruni uit Italië pakte brons.

Op de niet-olympische afstand veroverde Van Rouwendaal twee jaar geleden op de EK in Hoorn het brons. Op de EK in 2014 in Berlijn werd de 24-jarige Baarnse tweede.

Lachend naar de finish

"Bij de laatste tweehonderd meter ging ik gewoon lachen. Ik heb me nog nooit zo goed gevoel in de slotfase van een race", glimlachte Van Rouwendaal na haar race.

"Normaal is mijn eerste race op een toernooi teleurstellend en daarna zwem ik goed. Nu sta ik er meteen", ging de olympisch kampioene verder. "Ik geniet nu van elke medaille, want je weet nooit wanneer het stopt."

Gouden Van Rouwendaal zwom lachend naar de finish

De 5 kilometer is in tegenstelling tot de 10 kilometer geen olympisch onderdeel. Donderdag staat de 10 kilometer op het programma. Ook dan komt Van Rouwendaal in actie.

Smith zesde

Bij de mannen was het goud voor de Hongaar Kristof Rasovszky, die de Fransen Axel Reymond en Logan Fontaine achter zich hield.

De Nederlander Pepijn Smits eindigde als zesde op ruim twintig seconden als de winnaar.