NOS Nieuws

ABN Amro slankt zakenbank af, minder ingrijpend dan verwacht

ABN Amro grijpt in bij de zakenbank en schrapt 250 voltijdbanen. Samen met andere besparingen moet dat een kostenbesparing opleveren van 80 miljoen euro, maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De ingreep is minder sterk dan verwacht. Bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen had aangekondigd alle onderdelen van de zakenbank, goed voor 2600 banen, door te lichten om te kijken waar de winstgevendheid kon worden vergroot. Er werd gespeculeerd op een mogelijke halvering.

"We draaien als bank goed, maar we repareren het dak nu de zon schijnt. We doen het vanuit sterkte", zegt topman Van Dijkhuizen.

Strengere eisen

De zakenbank werd doorgelicht in verband met het akkoord vorig jaar in Basel over nieuwe, strengere kapitaaleisen voor banken. Banken hebben tot 2027 om de zaken op orde te krijgen.

De zakenbank van ABN Amro houdt zich onder meer bezig met het begeleiden van overnames en beursgangen, en het financieren van bedrijven in onder meer de scheepvaart, energiesector en diamanthandel.

Volgens Van Dijkhuizen betekent de bezuiniging niet het einde van de zakenbank. "Het is nooit aan de orde geweest om het drastisch terug te brengen. Alle onderdelen, op twee na, draaien uitstekend. Daar is onze bank al meer dan 100 jaar actief in. Daar zijn we goed in en dat blijven we."

Redding

Vakbond De Unie vindt de maatregelen toch tragisch. "De ontslagronde bij banken is inmiddels groter dan bij de sluiting van de mijnen", zegt De Unie-voorzitter Reinier Castelijn in het NOS Radio 1 Journaal. "Die moesten per se gered worden, maar wat doen we nu eigenlijk voor de mensen in de financiële sector? Ik vind het toch weer heftig."

Volgens hem komen mensen uit de financiële sector maar moeilijk elders aan het werk. "Het gaat om mensen die omgeschoold moeten worden. We hebben het over mensen die tientallen jaren bij de bank hebben gewerkt, vaak tussen de 40 en 50 jaar. Die worden niet overal met open armen ontvangen."

Kwartaalcijfers

In het tweede kwartaal van dit jaar behaalde ABN Amro een nettowinst van 688 miljoen euro. Dat is 28 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De daling is onder meer te wijten aan hogere voorzieningen voor slechte leningen. Zo staat de oliesector nog steeds onder druk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl