NOS NieuwsAangepast

Umc's trekken portemonnee voor schaarse specialistische verpleegkundigen

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Veel universitaire ziekenhuizen werken met premies en bonussen om heel schaarse gespecialiseerde verpleegkundigen aan te trekken of voor langere tijd aan zich te binden. Daarbij wordt een variëteit aan middelen ingezet, ontdekte de NOS bij een rondgang langs alle academische ziekenhuizen.

Eerder wees onderzoek van de NOS uit dat de tekorten aan gespecialiseerd medisch personeel in vrijwel het hele land blijven toenemen. Ziekenhuizen gaven toen aan dat ze op verschillende manieren proberen om toch aan gespecialiseerde verpleegkundigen te komen. Slechts één ziekenhuis zei te overwegen een 'tekenbonus' te betalen aan bepaalde schaarse verpleegkundigen.

Nu blijkt dat veel academische ziekenhuizen wel degelijk met de geldbuidel zwaaien om de gewenste verpleegkundigen aan te trekken. Vooral operatieassistenten en anesthesiemedewerkers profiteren daarvan. Die zijn voor de continuïteit van het werk in de academische centra onmisbaar.

Bonussen bij UMC Utrecht

Het academisch ziekenhuis in Utrecht hanteert al enkele jaren een 'bindingspremie' voor operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. De hoogte hangt af van het aantal dienstjaren en hun salarisschaal.

Net als sommige andere gespecialiseerde verpleegkundigen - bijvoorbeeld spoedeisendehulp (SEH)-verpleegkundigen krijgen ook zij een bonus als ze oproepbaar zijn voor extra diensten. Ook groeien ze sneller door naar een hoger salaris. Intensivecareverpleegkundigen krijgen die bonussen niet.

Extra salaris voor blijvers

Het Erasmus MC in Rotterdam biedt operatieassistenten en anesthesiemedewerkers eveneens een bindingspremie. Als de medewerkers zich verplichten minstens een jaar in het ziekenhuis te blijven werken, krijgen ze een maand extra salaris uitgekeerd.

Het ziekenhuis spreekt van een maatregel die bij hoge uitzondering wordt genomen "om de continuïteit van de hoog complexe academische zorg te waarborgen". Het Erasmus MC beraadt zich nog op eventuele andere maatregelen om de personeelstekorten te lijf te gaan.

Drie jaar = 5000 euro extra

Het UMCG in Groningen biedt medewerkers die in en rond operatiekamers werken op moeilijk in te vullen functies, een forse premie aan. Als ze zich vastleggen om ten minste drie jaar in functie te blijven, krijgen ze een bindingspremie van 5000 euro uitgekeerd.

Het ziekenhuis wil daarmee voorkomen dat het door het toenemende personeelstekorten zijn capaciteit moet terugbrengen. Eerder was het UMCG al genoodzaakt om vanwege personeelsgebrek 4 van de 29 operatiekamers te sluiten.

In het LUMC in Leiden is de situatie niet anders dan in de andere umc's: er is een tekort aan alle soorten gespecialiseerde verpleegkundigen. De problemen concentreren zich op de spoedeisende hulp, de intensive care en in het operatiecomplex. Daar lukt het niet altijd om de roosters rond te krijgen en alle diensten te vullen. Om personeel te werven voor die afdelingen is een aanbrengpremie ingevoerd.

De personeelstekorten hebben er de afgelopen tijd toe geleid dat er bijna altijd zo'n vier operatiekamers niet gebruikt kunnen worden. Dat komt vooral door gebrek aan anesthesiemedewerkers die vanwege de grote werkdruk - of soms omdat ze elders meer kunnen verdienen - het ziekenhuis verlaten.

Medewerkers van het ziekenhuis die een gespecialiseerde verpleegkundige voor de betrokken afdelingen aanbrengen, kunnen rekenen op een bonus van duizend euro, mits die nieuwe collega een bepaalde periode in het LUMC blijft werken. Bovendien krijgen medewerkers op de SEH, de intensive care en de operatiekamers maandelijks een arbeidsmarkttoelage bovenop hun salaris. De hoogte daarvan is afhankelijk van dat salaris.

Toeslagen bij Amsterdam UMC

De locatie AMC van het Amsterdam UMC heeft een al langer lopende regeling die voorziet in extra geld voor SEH-verpleegkundigen en ic-verpleegkundigen.

Het VUmc, de andere locatie van het Amsterdam UMC, biedt al geruime tijd beperkte arbeidsmarkttoeslagen voor gespecialiseerde verpleegkundigen die heel schaars zijn. Het ziekenhuis overweegt op dit moment geen extra financiële maatregelen om de personeelstekorten het hoofd te bieden. Het wacht eerst de uitkomsten van het cao-overleg af.

Het Radboudumc in Nijmegen wil vanaf september operatieassistenten en anesthesiemedewerkers die extra diensten willen draaien bovenop de normale salariëring voor die uren een bonus betalen.

Maastricht UMC+

Een woordvoerder van het Maastricht UMC+ zegt dat het ziekenhuis vooralsnog niet te kampen heeft met personeelstekorten op vitale functies. Het hoeft volgens hem dus ook niet zijn toevlucht te nemen tot financiële maatregelen om gespecialiseerde verpleegkundigen te werven of binnenboord te houden.

Verschillende medewerkers van het ziekenhuis reageren daar woedend op in mailtjes aan de redactie. "Er zijn al maanden bedden gesloten op de ic's omdat er niet genoeg personeel is", schrijft de een. "Ook binnen de OK's wordt er structureel overgewerkt omdat ook daar tekorten zijn. Vacatures voor het werven van ic-personeel staan structureel maanden online."

Een andere MUMC+-medewerker is werkzaam op de ic. "Ikzelf en mijn collega's werken in een situatie waarin wij met onderbezetting te maken hebben. Hierdoor kunnen wij de zorg en veiligheid van onze patiënten niet waarborgen", zegt hij. "Nu vertrekken er op de ic's al minimaal zeven gediplomeerde collega's die gaan werken buiten de instelling. Deze collega's kunnen niet worden vervangen aangezien er niemand is om deze plaatsen op te vullen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl