NOS Sport Atletiek Aangepast

Schippers verovert EK-brons op 100 meter

Schippers grijpt brons, Samuel vijfde op 100 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dafne Schippers is er niet in geslaagd voor de derde keer op rij Europees kampioene op de 100 meter te worden. De titelverdedigster moest in de finale in Berlijn genoegen nemen met brons. Ze dook met 10,99 wel onder de 11 seconden. Jamile Samuel finishte als vijfde in 11,14.

Dina Asher-Smith nam de titel van Schippers over. De Britse won in 10,85, waarmee ze dit seizoen de snelste van de wereld is. Zilver ging naar de Duitse Gina Lückenkemper in 10,98.

Versnelling

Schippers lag bij de start al een stuk achter, maar met haar bekende versnelling lukte het wel terrein goed te maken. Asher-Smith was een klasse apart. Het duel met Lückenkemper om zilver verloor de wereldkampioene nipt. Voor Schippers was het wel de eerste keer dat ze dit seizoen onder de 11 seconden liep.

"Een medaille is een medaille", zei Schippers tevreden. Op de 200 meter later deze week krijgt ze nog een kans. Ook dan is Asher-Smith haar grootste concurrente.

Europees kampioene 100 meter Dina Asher-Smith EPA

De afgelopen maanden kon Schippers niet overtuigen op de sprintnummers. Zowel op de 100 meter als haar favoriete 200 meter zocht ze naar de souplesse en snelheid, waarmee ze in 2015 bij de WK in Peking de wereld veroverde. In de Chinese hoofdstad pakte ze destijds zilver op het koningsnummer en veroverde ze verrassend goud op de 200 meter in een verbluffende tijd (21,63, Europees record).

Op de Spelen in Rio moest ze zich een jaar later als favoriete tevreden stellen met zilver op de 200 meter, wat bij haar meespeelde om daarna van coach te wisselen. Bart Bennema maakte plaats voor Rana Reider, die met andere atleten veel internationaal succes had en de sprintster al een tijdje adviseerde.

Nieuwe aanpak

Maar juist onder de aanpak van de Amerikaan, toch voornamelijk gericht op kracht, stokte de progressie van de snelste Nederlandse vrouw. Ze prolongeerde vorig jaar wel de wereldtitel op de 200 meter in Londen (aangevuld met brons op de 100 meter), maar dat kostte Schippers meer moeite dan gedacht. Ook in die zomer was de aanloop niet vlekkeloos, maar uiteindelijk stond de Utrechtse er wel toen het moest.

Dit jaar verliep lange tijd ook aardig frustrerend voor Schippers. De tijden (en klasseringen) vielen tot nu toe ronduit tegen. Het lukte haar tot vandaag nog niet onder de 11 seconden (100 m) en 22 seconden (200 m) te duiken. "En ik train niet kneiterhard om boven de 11 en 22 seconden te lopen", keek ze een week voor de EK terug op de eerste maanden in de buitenlucht.

Schippers nam na een teleurstellend optreden bij de Diamond League in Londen, waar ze op de 200 meter niet meedeed om de topplaatsen en ook door Jamile Samuel werd gepasseerd, wat gas terug. De balans moest terug in haar lijf. Bang dat de van haar bekende versnelling in het tweede deel van een race voorgoed verdwenen zou zijn, was ze niet. "Ik weet zeker dat die er nog zit", was ze in de aanloop naar de EK heel stellig.

In Berlijn was daar dinsdagavond inderdaad weer wat van te zien. Schippers was niet best weg in haar halve finale. "Ik moest van ver komen, maar voor nu is dit goed", stelde ze vast na haar winst in 11,05. Met eenzelfde explosie aan het einde liep Samuel naast haar naar de tweede tijd, een persoonlijk record van 11,05.

De concurrentie voor de twee Nederlandse vrouwen kwam in de eindstrijd vooral van de Britse Dina Asher-Smith, die in de halve eindstrijd al imponeerde met 10,93 seconden. Asher-Smith kon in de finale nog sneller, getuige de winnende 10,85. Daarmee voert ze dit jaar de wereldranglijst aan.

"Ik ben gewoon blij"', zei Schippers na haar bronzen race. "Dit is mijn beste tijd van dit seizoen en onder de 11 seconden. Ik weet dat ik op toernooien kan vechten. Vandaag heeft dat geleid tot brons."

STER reclame