NOS Nieuws

Met de camper op pad? 'Je moet echt weten waar je aan begint'

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

Het aantal schadegevallen met campers is met 26 procent toegenomen, zeggen verzekeraars. Vorig jaar was er ook een toename te zien en dit jaar zet die trend dus door. Dat komt deels doordat veel meer mensen een camper aanschaffen, maar ook doordat veel camperbestuurders totaal onervaren de weg op gaan.

Als een camper minder dan 3500 kilo weegt, is er geen speciaal rijbewijs nodig om hem te mogen besturen. Toch is het volgens kenners raadzaam om een cursus te volgen. "Mensen rijden met zo'n camper net alsof ze in een personenauto rijden", zegt instructeur Arno Smits. "Terwijl het toch écht veel uitmaakt of je in zo'n wagen van gemiddeld 8 meter lang rondrijdt, of in een personenauto. Mensen onderschatten het besturen van een camper totaal."

'Ze kijken me glazig aan'

Volgens Smits gaat het nog allemaal prima als er op de snelweg wordt gereden, maar zodra er kleine steegjes en smalle doorgangen komen, gaat het in veel gevallen mis. "Inparkeren, obstakels ontwijken, schatten hoe hoog die camper is: mensen hebben geen idee en kijken me glazig aan als ik vraag of ze denken onder een boogpoort door te kunnen met hun camper." Met schade als gevolg, aan camper en gebouw.

Je moet gewoon weten waar je aan begint voor je op pad gaat met zo'n grote wagen.

Arno Smits, rij-instructeur

Volgens de instructeur is valse schaamte een van de redenen dat maar weinig bestuurders lessen 'camper besturen' volgen. Ze redeneren dat ze al heel wat ervaring hebben in hun gewone auto en dat het dus niet nodig is, zegt Smits. Een cursus of speciaal rijbewijs is ook niet verplicht. "Maar een camper van 3500 kilo onbeladen is wél beladen heel wat zwaarder. En dus moeilijker te besturen."

Daar komt volgens Smits bij dat mensen geregeld met een te zwaar beladen camper op pad gaan, met boetes en ander ongemak tot gevolg. "Je moet gewoon weten waar je aan begint voor je op pad gaat met zo'n grote wagen."

Nancy Kusters achter het stuur van haar camper

Opvallend is dat er steeds meer vrouwen zijn die een cursus volgen. Sommigen halen zelfs een klein vrachtwagenbewijs om een camper te kunnen besturen. Nancy Kusters uit Oss bijvoorbeeld. Ze toert met haar camper heel Europa door, ging van de Noordkaap tot het zuiden van Sicilië. Ze kan de auto niet alleen besturen, ze weet ook hoe hij technisch in elkaar zit en kan kleine reparaties uitvoeren.

"Ik vind gewoon dat ik dat moet kunnen", zegt ze. "Ik wil veilig rijden, zowel voor mezelf als voor de anderen op de weg. En ik zie onderweg zulke rare dingen! Mensen die de wagen te zwaar beladen, of verkeerd beladen. Bandenspanning niet op orde. Én totaal geen ervaring met het besturen van een camper. Levensgevaarlijk af en toe."

Kusters wil ook niet afhankelijk zijn van haar man om de camper te besturen, zegt ze. "Het eerste jaar dat ik mijn rijbewijs had, had hij in Italië een zonnesteek na het mountainbiken. Moest ik de camper rijden, dwars door de bergen. En toen dacht ik: nou, dat kan ik. En dat vind ik best wel stoer van mezelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl