Femke Heemskerk

Heemskerk eenvoudig naar EK-finale, Toussaint eindigt als achtste

Femke Heemskerk heeft op simpele wijze de finale bereikt van de 100 meter vrije slag. Bij de EK zwemmen in Glasgow zwom de 30-jarige Heemskerk de tweede tijd: 53,35. Daarmee was ze flink sneller dan in de series toen ze 53,96 klokte.

De Deense Pernille Blume, die in de series de snelste tijd zwom (52,97), werd op merkwaardige wijze uitgeschakeld. De regerend olympisch kampioene ging ontzettend hard van start, maar leek bij het keerpunt al te stoppen in plaats van door te zwemmen.

Daardoor eindigde ze uiteindelijk als tiende (54,71) en mist ze de finale. "Wat lullig voor haar, maar ik vind het niet erg dat ze eruit is", vertelde Heemskerk na haar race. "Ik denk dat ze een black-out kreeg. Dat heb ik echt nog nooit meegemaakt!"

Ranomi Kromowidjojo, die twee jaar geleden zilver won op de 100 meter vrije slag, kwam überhaupt niet in actie op dit onderdeel. Volgens bondscoach Marcel Wouda was haar afwezigheid weloverwogen en een kwestie van kansberekening.

Heemskerk: lullig, maar ik vind het niet erg dat Blume eruit is

"Als Ranomi ergens voor kiest, dan heeft zij er goed over nagedacht", legde Heemskerk de beslissing uit. "Het is erg jammer dat ze er niet bij is op dit nummer, maar als zij iets goed kan, dan is het goede keuzes maken."

De Zweedse Sarah Sjöström gaf alvast haar visitekaartje voor de finale. Ze zwom met 52,67 een nieuw kampioenschapsrecord. "Ik moet gewoon een heel goede race zwemmen en dan is het podium mogelijk", aldus Heemskerk.

Estafettevrouwen eindigen als zesde in EK-finale

De Nederlandse estafettevrouwen konden zich op de 4x200 meter vrije slag niet mengen in de strijd om de medailles.

Robin Neumann, Esmee Vermeulen, Loulou Vos en Marjolein Delno hadden zich als achtste en laatste gekwalificeerd voor de finale. Ze waren daarin bijna drie seconden sneller dan in de series en hun 8.02,94 was goed voor plaats zes.

Achtste plaats voor Toussaint in finale

Kira Toussaint eindigde in de finale van de 100 meter rugslag als laatste. De 24-jarige zwemster tikte als achtste aan in 1.00,14 en het lukte haar dus niet om onder de minuut te zwemmen in Glasgow.

Haar tijd van 1.00,14 was bovendien langzamer dan de 1.00,02 die ze maandagavond in de halve finales zwom. Ze startte uitstekend, keerde als vierde, maar zoals wel vaker gaf ze op de laatste 25 meter veel toe.

Toussaint, die in de finale van de 50 meter rugslag ook als achtste eindigde en met de estafetteploeg zilver pakte op de 4x100 meter, zag de Russin Anastasia Fesikova het goud veroveren in 59,19.

"Dit was het voor nu", vertelde Toussaint na afloop. "Ik ben eigenlijk gewoon heel erg tevreden. Dat klinkt stom als je laatste wordt, maar ik ben trots op mezelf. Ik kwam naar de EK om een medaille te halen, pr's en finales te zwemmen en die opdracht is gelukt!"