Lars Förster viert de zege bij de EK mountainbiken in Glasgow
NOS Sport

'Slechte dag' nekt Van der Poel op Zwitsers feestje bij EK mountainbike

Mathieu van der Poel heeft geen rol van betekenis kunnen spelen bij de EK mountainbiken. De Nederlands kampioen in drie disciplines (veldrijden, mountainbike en wegwielrennen) kende "een slechte dag" en gaf na twee rondes op om zich te sparen voor de wegwedstrijd van zondag.

Ook Michiel van der Heijden (25ste) kwam niet in het stuk voor. De zege was voor de Zwitser Lars Förster, die het indrukwekkende ploegenspel van de Zwitsers kundig afrondde.

Zwitserse Sky-train

Vanaf de start namen de Zwitsers - zonder vedette Nino Schurter - het heft in handen. Als een Zwitserse 'Sky-train' legden ze met z'n vijven een verschroeiend tempo op aan het peloton, dat meteen in de eerste ronde al in stukken brak.

Alleen de Tsjech Kulhavy kon mee met de Zwitsers, die al snel een seconde of vijftien te pakken hadden. Mathieu van der Poel ging niet mee in de Zwitserse furie, reed een tijd rond de tiende plek en leek het gaatje meter voor meter te verkleinen.

Forster bekroont Zwitsers ploegenspel bij EK mountainbike, Van der Poel stapt af

Aan het einde van de tweede ronde was Van der Poel opeens van de voorste rangen verdwenen. Hij passeerde de streep op meer dan een minuut van de leiders en niet veel later gaf hij de pijp aan Maarten.

"Vanaf de start voelde ik al dat ik niet goed was", sprak de ontgoochelde Van der Poel na afloop. "Ik reed voortdurend op mijn limiet en had last van krampen. Dan heeft het geen nut om door te rijden."

Een verklaring voor zijn slechte dag heeft de renner, die eerder deze week zijn contract met zijn ploeg Corendon verlengde, niet. "Ik kwam hier om te winnen", aldus Van der Poel. "Als je dan zo ver buiten bereik van de medailles zelfs blijft, dan is dat heel teleurstellend. Maar ik ben ook maar een mens."

Zondag krijgt Van der Poel een herkansing. Dan start hij als een van de kopmannen van de Nederlandse formatie in de wegwedstrijd. "Slechter dan vandaag zal het niet gaan."

Finale

Vooraan bleven de Zwitsers domineren, al kregen Förster, Nicola Rohrbach, Reto Indergand en titelverdediger Fabian Vogel wel gezelschap van de Italianen Luca Braidot en Marco Fontana.

Lars Förster en Luca Braidot aan kop in mountainbikewedstrijd in Glasgow

In de laatste ronde leken de weggereden Förster en Braidot met zijn tweeën te gaan strijden om het goud, maar Förster reed met een machtige demarrage halverwege de slotronde Braidot uit het wiel en soleerde naar zijn eerste grote titel.

Het brons ging naar de Spanjaard David Valero Serrano, die een lange inhaalrace bekroonde met een podiumplek.

Zwitserse Neff wint bij vrouwen

Ook bij de vrouwen ging de Europese titel naar Zwitserland. Jolanda Neff was de sterkste, Anne Tauber eindigde als zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl