NOS NieuwsAangepast

Grote heidebrand Wateren onder controle, vier campings ontruimd

In Nationaal Park Drents-Friese Wold bij Wateren heeft een heidebrand 75 hectare natuurgebied in de as gelegd. De brandweer verwacht nog de hele nacht bezig te zijn met nablussen. Een blushelikopter van defensie was vanmiddag nodig om de brand onder controle te krijgen. Zeker vier campings in de buurt van het natuurgebied zijn ontruimd.

Aanvankelijk stond een strook van zo'n 150 meter breed in brand, maar het vuur breidde snel uit door "een straffe wind en droogte", aldus een woordvoerder van de brandweer. Rond 18.00 meldde de brandweer dat het vuur onder controle was. Campinggasten mogen om 21.00 uur terug naar hun tenten en caravans.

"Een Chinook-heli komt een flinke plens water gooien op de brand. We hopen dat dit helpt greep erop te krijgen", zei een brandweerwoordvoerder eerder vanmiddag. Het vuur werd bestreden door korpsen uit Drenthe, Friesland en Groningen. Boeren uit de omgeving voerden extra bluswater aan in hun giertanks.

Brandweer bestrijdt grote heidebrand

Het Drents-Friese Wold wordt omringd door campings en vakantieparken. De grootste zorg ging volgens de brandweerwoordvoerder uit naar camping de Blauwe Lantaarn, die vlak naast de brand ligt. Daarnaast zijn nog drie andere campings ontruimd ten noorden van de brand.

Enkele honderden vakantiegangers zijn geëvacueerd. Wanneer zij terug kunnen naar de vakantieparken is nog niet duidelijk, omdat er nog steeds sprake is van rookoverlast. Een persoon is onwel geworden en met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl