Wachtende passagiers in Frankfurt EPA

Luchthaven Frankfurt weer open na fout beveiliger

tijd van publicatie Aangepast

Het vliegveld van Frankfurt is urenlang deels afgesloten geweest omdat er personen langs de beveiliging zouden zijn geglipt. Naar nu is gebleken is de opschudding veroorzaakt door een fout van een beveiligingsmedewerkster. Zij liet een Frans gezin doorlopen terwijl het springstofalarm afging.

Het Franse gezin van vier werd later gevonden. Nadat ze enkele vragen hadden beantwoord, mochten ze verder reizen.

Nadat het alarm was afgegaan, werd het boarden in terminal 1 direct gestaakt en ontruimde de politie de hal. Om half drie vanmiddag werd het sein gegeven dat alles weer veilig was en kon de afhandeling van de inmiddels enorme rij wachtende passagiers hervat worden.

Het incident heeft tot flinke vertraging geleid voor veel reizigers. Frankfurt is een belangrijk knooppunt voor internationale vluchten.

'Voor reizigers geen pretje'

Niet alleen het boarden werd stilgelegd, ook passagiers die in vliegtuigen aankwamen moesten wachten, zegt correspondent Kees van Dam. "Dat is geen pretje, omdat het zo'n 35 graden is. Alle passagiers in de afgesloten terminal moesten naar buiten en hun bagage moest worden gecontroleerd."

Vorige maand was er een beveiligingsincident op de luchthaven van München. Daar liep een vrouw zonder toestemming door de veiligheidscontrole. De actie leidde tot chaos: meer dan 200 vluchten werden geschrapt en tientallen vluchten liepen vertraging op.

Het is de vraag hoe het twee keer in korte tijd mis kon gaan op een Duits vliegveld. Volgens Van Dam klaagt het Duitse luchthavenpersoneel al tijden over overbelasting. Ook is de infrastructuur van een aantal Duitse vliegvelden verouderd. "Dat heeft invloed op het doorlopen van veiligheidsprocedures."

STER Reclame