Reddingswerkers zoeken bij de moskee naar mensen onder het puin
NOS NieuwsAangepast

Moeizame zoektocht naar overlevenden op Lombok, dodental naar 105

Reddingswerkers zoeken naar overlevenden in de puinhopen op het Indonesische eiland Lombok. Een aardbeving met een kracht van 6,9 richtte daar zondag grote schade aan. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 105. Onder hen zijn twee slachtoffers op Bali, waar de aardbeving ook werd gevoeld.

Militairen hebben een man levend onder het puin van de ingestorte Jabal Nur-moskee gehaald. De man was bij kennis en hevig geëmotioneerd toen de militairen hem bevrijdden. De verwachting is dat er veel moskeebezoekers om het leven zijn gekomen. De aardbeving vond plaats tijdens het avondgebed.

Reddingswerkers wisten ook een 23-jarige vrouw uit het puin van een ingestorte supermarkt te bevrijden:

Hulpverleners Lombok vinden Nadia (23) levend onder ingestorte supermarkt

Weinig hulp

Volgens correspondent Michel Maas is er weinig hoop op veel overlevenden. "Er liggen zeker nog mensen onder het puin, maar er wordt niet van uitgegaan dat er nog veel overlevenden zijn", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Op sommige plaatsen wordt weinig hulp verwacht, terwijl de verwoesting groot is. In die gebieden zullen mensen nog lange tijd in de open lucht moeten slapen."

Reddingswerkers hebben nog niet alle getroffen gebieden weten te bereiken. De Indonesische autoriteiten verwachten dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen als de reddingswerkers aan het werk gaan in het noorden van het eiland.

"Er is hulp op de zwaarst getroffen plaatsen, maar niet in de afgelegen dorpjes waar maar een paar honderd mensen wonen", aldus Maas. "Zij zullen als laatste aan de beurt komen en die mensen weten dat."

Michel Maas bezocht het dorpje Batu Layar. Daar staat geen huis meer overeind:

'Je weet nooit wanneer er een nieuwe aardbeving komt'

De schrik zit er goed in bij de Indonesiërs. "Afgelopen nacht waren er weer twee naschokken. Het hotel ging heen en weer en iedereen moest eruit. Mensen slapen nog steeds niet rustig."

Niet wachten op regering

Toch proberen mensen de draad weer op te pakken. "Winkeltjes gaan open en mensen controleren hun gebouw", zei Maas. "Ik heb vanochtend een dorp bezocht dat volledig verwoest was. Daar zetten mensen een grote tent op omdat ze ervan uitgaan dat ze er nog minstens twee maanden moeten blijven. Iedereen die ik sprak zei: we gaan niet wachten tot de regering in actie komt."

Door de verwoestingen zijn ziekenhuizen genoodzaakt te improviseren. "Ik bezocht een ziekenhuis dat volledig is verplaatst naar de parkeerplaats omdat het gebouw behoorlijk beschadigd is geraakt. Alle bedden en apparatuur zijn in tenten ondergebracht. Verder zie je overal mensen op krukken lopen en met benen in het gips."

Nederlandse toeristen

Intussen is de Nederlandse ambassade in Jakarta druk met het bieden van hulp aan Nederlandse toeristen. "Het is druk op de ambassade", zegt ambassadeur Rob Swartbol. "Toen de eerste meldingen binnenkwamen over de aardbeving en bovendien een tsunami-waarschuwing werd afgegeven, hebben we een crisisteam in het leven geroepen. Twee mensen van de ambassade zijn naar Lombok gegaan om daar te helpen op de luchthaven."

De tsunami-waarschuwing kon al snel worden ingetrokken. "We hebben contact opgenomen met het ministerie in Den Haag en de Indonesische autoriteiten. Op die manier probeer je in kaart te brengen wat de schade is en of er Nederlandse slachtoffers zijn."

Dat lijkt mee te vallen, zegt Swartbol. "Niemand is er slecht aan toe. We hebben we enkele lichtgewonden aan de telefoon gehad. Een van hen had een gebroken knie."

Op het noodnummer van het ministerie kwamen wel honderden telefoontjes binnen. "Dat waren vooral verontruste familieleden van mensen die in Indonesië zijn."

De evacuatie van de toeristische Gili-eilanden, voor de kust van Lombok, verliep in het begin moeizaam."Gelukkig is dat nu een stuk beter", zegt Swartbol. "De meeste toeristen zijn geëvacueerd naar het grotere eiland Lombok. Maar dan willen ze natuurlijk snel naar huis." En dat blijkt lastig. "Vliegtuigen en veerboten zitten vol, dus de meeste mensen kunnen niet snel weg."

De meeste Nederlanders die een vakantie naar Indonesië hebben geboekt, hoeven hun plannen niet te veranderen, zegt Swartbol. "De Indonesische autoriteiten raden vooral af naar de Gili-eilanden te gaan. We volgen dat advies. Over het algemeen hoeft Indonesië niet te worden gemeden." Het ministerie raadt ook af naar het noorden van Lombok af te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl