NOS NieuwsAangepast

Hitte en droogte: geen record op laatste tropische dag

Het was vandaag opnieuw heel warm. Maar morgen komt er waarschijnlijk ook een einde aan de zinderende hitte. In dit artikel hebben we al het nieuws over de hitte en droogte van vandaag verzameld. We updaten dit verhaal nu niet meer.

Tropische nacht, donderdag regen

Vandaag was het in het hele land ruim boven de 30 graden, met uitschieters tot boven de 36 graden. "Dat komt niet vaak voor", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. Vannacht wordt het nog 20 tot 24 graden. "Een tropische nacht, omdat de temperatuur boven de 20 graden blijft. Nog één nachtje puffen en dan is het leed geleden."

Vanaf donderdag kan er behoorlijk veel regen gaan vallen. Vrijdag tot en met zondag worden weer gemiddelde temperaturen voor augustus.

Hiermee sluiten we dit - voorlopig laatste - blog over de hitte en droogte. Tot slot nog een paar foto's van een drooggevallen beek bij het Twentse Diepenheim, de Schipbeek:

  • Jaap de Wit
    Hier stroomt normaal de Schipbeek
  • Jaap de Wit
    Nu ziet het stroompje er zo uit
  • Jaap de Wit
    De beek is bijna helemaal drooggevallen
  • Jaap de Wit
    De komende dagen wordt wel regen verwacht, maar niet genoeg om de droogte op te lossen

Geen hitterecord

Het hitterecord van 23 augustus 1944 is niet verbroken. Dat kwam door de aanwezigheid van Saharazand in de lucht, meldt Weeronline. Nu neemt de bewolking toe, waardoor de temperatuur niet verder zal stijgen.

Vanmiddag was het 36,6 graden op de warmste plekken Arcen (Noord-Limburg), Hupsel (in de Achterhoek), Eindhoven en Volkel (Noord-Brabant). In 1944 liep het kwik in het Gelderse Warnsveld precies twee graden hoger op.

Ook het dagrecord werd niet verbroken. In De Bilt werd het vandaag 33,9 graden, op 7 augustus 2003 was dit 35 graden. Op dit plaatje kun je zien hoe warm het op verschillende plaatsen was.

Zout op snikheet asfalt

Op verschillende plaatsen in Nederland trokken strooiwagens met zout er op uit. Door de hitte smelt het bindmiddel in het asfalt en kan het glad worden. Ook kan het aan autobanden blijven plakken.

In de zomer stijgt de temperatuur van het wegdek tot boven de 50 graden. Werkvoorbereider Piet Geerligs van de gemeente Hoorn was benieuwd of de temperatuur door het strooien van zout zou dalen en nam de proef op de som. "Het verschil bedraagt tot nu toe zo'n 2 tot 2,5 graden, niet veel dus."

Strooien op een warme dag: 'het asfalt heeft het zwaar te verduren'

Het water ligt op straat

In Amersfoort is een waterleiding gesprongen en staat een straat blank. Buurtbewoners maken gretig gebruik van de overstroming, schrijft RTV Utrecht. Ze gebruiken het water voor planten in de tuin en kinderen zoeken er verkoeling in.

De politie heeft de straat Wiekslag afgezet, hij staat volledig blank. Een monteur van Vitens is ingeschakeld om de leiding te repareren.

Planten niet groen? Dan verf je ze toch?

Door de droge zomer is het gras dor en zijn planten in de tuin droog. Een verfbedrijf uit Wijchen spuit ze groen met een kleurstof met plantenvoeding die is aangemaakt met water.

"Mensen die het zagen, dachten dat het een grap was. Maar het is is honderd procent natuurlijk en niet slecht of schadelijk voor het milieu", vertelt Fabian de la Croix. Klanten staan in de rij. "Na vandaag hebben we er misschien wel duizenden."

'Mensen dachten dat we echte groene verf gebruikten'

Vuilnismannen onwel

Meerdere afvalinzamelaars in Venlo zijn onwel geworden door de hitte, schrijft de gemeente. Omdat er vanochtend vroeg een grote brand in de stad woedde, zijn de medewerkers van Renewi later begonnen dan normaal. De rest van de dag worden vuilcontainers in Venlo niet meer geleegd.

Deventer sluit haven

De sluisdeuren van de binnenvaarthaven van Deventer zijn gesloten. De enorme deuren dreigen het te begeven door de lage waterstand in de IJssel. Door de sluiting kunnen vrachtschepen voor onbepaalde tijd niet meer aanleggen bij bedrijven in de Deventer haven. Dat zal grote schade opleveren, verwacht de gemeente.

In de haven liggen momenteel vier schepen die de haven niet kunnen verlaten.

Sluisdeuren bij Deventer per direct gesloten door lage waterstand

Efteling sluit attracties

De Efteling heeft vanmiddag een aantal attracties gesloten, vooral vanwege de medewerkers. "Anders zouden ze in de volle zon moeten werken", zegt een woordvoerder. "Ook zijn zittingen en rugleuningen veel te warm zijn geworden. Die worden nu gekoeld."

Bezoekers kunnen tijdelijk geen boottocht maken. "In de Gondoletta is geen mogelijkheid tot beschutting, ook niet met parasols want die kunnen niet mee." Tot grote drukte bij andere attracties leidt het sluiten niet, omdat het park door de hitte sowieso minder druk is dan tijdens andere zomervakanties. Ook vorige week sloten een paar attracties.

Een megastormbaan bovenop winkelcentrum The Wall in Utrecht zou eigenlijk om 11.00 uur zijn opengegaan, maar door dit wordt nu pas 17.00 uur:

Kans op stevig onweer

Vanavond en vannacht is er kans vanuit het zuidwesten op een stevige onweersbui, meldt Weerplaza. Ook worden er zware windstoten en lokale hagelbuien verwacht.

Het KNMI geeft nog steeds code geel af voor de hitte in ons land. De temperatuur wordt vannacht rond de 20 graden, een warme nacht dus.

Morgen klaart het geleidelijk op.

Drukte in het zwembad

Het lijkt erop dat iedereen nog de laatste tropische hitte wil meepakken. De mensen die vandaag vrij hebben, trekken massaal naar het zwembad. Dit zwembad in Leersum is zo druk, dat bezoekers niet eens meer een baantje kunnen trekken:

Zwembad in Leersum

Sneuvelt het hitterecord?

Dat is de vraag. Het hitterecord stamt uit 23 augustus 1944: toen werd het in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden.

In de laatste uren van dinsdagmiddag zal het er om gaan spannen, meldt ANP.

Er is momenteel een tweede hittegolf bezig in Nederland. De vorige officiële landelijke hittegolf was van 15 tot en met 27 juli.

Waterschap Noorderzijlvest waarschuwt boeren

Met het oog op de verwachte regenval is Waterschap Noorderzijlvest al aan de waarschuwingen begonnen. Het Waterschap vraagt aan de boeren om hun mest op het veld zo op te slaan dat er straks geen vocht uit lekt naar de sloten.

Boeren slaan de laatste weken vlakbij sloten en watergangen mest op om die in het land te verwerken. Dat kan, zolang het droog blijft. Maar bij regen belandt de mest in de sloot en dat is slecht voor de kwaliteit van het slootwater.

Ook bierproducenten hebben last van hitte

De oogst van de gerstgewassen loopt in Noord-Europa behoorlijk terug en dat is slecht nieuws voor bierproducenten, zegt graanhandelaar Evergrain Germany. De prijzen van de brouwgersten zullen hierdoor oplopen.

"Gerstemout is niet heel duur per biertje. Maar als we het over alle biertjes bekijken, is het een forse kostenpost", zegt graanhandelaar Robin Appel tegen NU.nl.

Of ook de consument een stijging in de prijs gaat merken, is nog onbekend.

De Nederlandse zwembadcultuur: lol met strenge regels

Openluchtzwembaden doen goede zaken dankzij de warme zomer. Reden voor het NOS-programma Met het Oog op Morgen om met zwemliefhebber Henk Sloos de Nederlandse zwembadcultuur te duiden. Hij fotografeerde honderden zwembaden in heel Europa.

De Nederlandse zwembadcultuur is een mix van de Duitse en Angelsaksische stijl. "Waar ze in Duitsland dol zijn op hoge springplanktorens, zijn de Engelsen als de dood voor ongelukken. Alles wat riskant is, wordt verwijderd, en daarmee ook de lol." In Nederland is er weliswaar 'lol' te beleven, maar wel met strenge regels.

De springplank is in Nederland veelal vervangen door een glijbaan. Verder kenmerkend: "De Nederlandse zwembadarchitectuur wordt bepaald door het blauw-wit-rood van Ola, inclusief bijbehorende parasols en prullenbakken."

Druk richting de kust

Het is druk op de weg richting de kust. Op de A58 van Bergen op Zoom naar Vlissingen staat 20 kilometer file door strandverkeer. Ook op de Zuid-Hollandse eilanden is het druk: op de N57 bij Hellevoetsluis en op de N59 bij Oude-Tonge.

Visverbod in Wallonië vanwege hitte

In het Belgische Wallonië mag de komende tijd niet meer in de rivieren gevist worden vanwege de hitte en droogte. Het ministerie van Natuur heeft vissen uit rivieren met een lage waterstand verplaatst naar gebieden waar ze wel nog kunnen zwemmen, meldt ANP.

Ook is kajakken op meerdere plekken in de Ardennen tijdelijk verboden.

Vrouwen bloot, handel dood

Als het warm is, is het in de winkelstraten minder druk. Dat is geen geheim voor ondernemers, en wordt ook weer deze zomer bevestigd. In de maand juni en juli is er een daling van meer dan 6 procent van de winkeldrukte te zien in binnensteden, vertelt Huib Lubbers van Bureau RMC op het NOS Radio 1 Journaal.

"Dat hebben we nog nooit eerder gehad. Je kan het vergelijken met 10 procent minder verkeer op de snelwegen: dan staan er geen files. Dat zie je nu dus ook terug in de winkelstraten", legt Lubbers uit.

En de mensen die op pad gaan, winkelen gerichter. En ook alleen bijvoorbeeld in de ochtend of avond. Dat ziet ook een Nijmeegse ondernemer. Hij vertelde aan verslaggever Marc Hamer dat hij deze rust helemaal niet gewend is. "Normaal kan je hier in het weekend over de hoofden lopen, en nu is er niets te doen."

Hittetijd

Als de wereld door klimaatverandering nog 2 graden warmer wordt, zal er een hittetijd aanbreken, waarschuwen wetenschappers. Dat betekent dat het uiteindelijk wereldwijd 4 tot 5 graden opwarmt, de zeespiegel door smeltende ijskappen 10 tot 60 meter stijgt en meerdere delen van de wereld onbewoonbaar worden.

Als we nu niets doen, wordt deze 'Hothouse Earth' een werkelijkheid, zegt een internationaal team van klimaatonderzoekers in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Comité Spelen Tokio 2020 wil zomertijd invoeren

We hebben het hier vooral over wat er nu gaande is, maar de hitte leidt in Japan tot zorgen voor 2020. Dan vinden in Japanse hoofdstad Tokio de Olympische Zomerspelen plaats.

De voorzitter van het organisatiecomité, Yoshiro Mori, vreest voor de veiligheid van de sporters omdat het overdag zo heet kan worden. Mori heeft premier Shinzo Abe gevraagd om de zomertijd in te voeren, zodat de klok twee uur vooruit kan worden gezet. Daardoor zou er op koelere momenten worden gesport.

Het wordt overigens vandaag naar verwachting tien graden koeler in Tokio dan in Nederland: zo'n 27 graden.

Spaanse kinderen geven tips om koel te blijven

Het Jeugdjournaal vroeg een aantal Spaanse 'ervaringsdeskundigen' (lees kinderen) naar tips hoe kinderen in Nederland het beste met de hitte kunnen omgaan. Dit waren hun antwoorden:

  1. Zorg dat het binnen koel blijft.
  2. Ga niet op het heetst van de dag naar buiten.
  3. Neem een siësta!

Ook bier heeft last van de hitte

Slecht nieuws voor bierliefhebbers. De gerstopbrengsten in Scandinavië, Noord-Duitsland en de Baltische staten kunnen 30 tot 40 procent lager uitvallen, meldt persbureau Bloomberg. Dat kan gevolgen voor het maken van mout, een bestanddeel voor bier. De verwachting is dat de tegenvallende opbrengsten uiteindelijk kunnen leiden tot duurder bier.

"We hebben een groot leveringsprobleem", zegt de directeur van een bedrijf dat in gerst en haver handelt tegen Bloomberg. "Mout is niet het duurste bestanddeel van het bier, maar als het over een hoop biertjes gaat, tikt dat toch aan."

Geen verkoeling, maar verwarming

Dat men deze dagen overal verkoeling zoekt, zal niemand verbazen. Deze Belgische twitterraar zag in een MediaMarkt-filiaal dat ze daar ook mee te maken hebben.

RIVM: in hele land luchtkwaliteit slecht door smog

Sinds gisteren waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de slechte luchtkwaliteit in Nederland: er is smog. Maandag gold dat voor het zuiden van Nederland, nu gaat het om heel het land.

Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Volgens het instituut is het vooral oppassen in de namiddag en de rest van de avond.

Smog ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind. Vanaf woensdag wordt het koeler en kan het gaan regenen waardoor de luchtkwaliteit weer verbetert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl