Myron Boadu Pro Shots

Eredivisie 18/19: toptalent Boadu appt naar Zlatan: 'Ik ben weer fit'

time icon
Geschreven door
Joost Smedema
Redacteur NOS Sport

In een tiendelige serie telt NOS Sport af naar het nieuwe eredivisieseizoen. Vandaag deel 7: AZ.

Het gebrek aan regen mag nog zo groot zijn in Nederland, de talentenbron van AZ lijkt nooit op te drogen. Na de snelle opmars van onder anderen Guus Til, Thomas Ouwejan en Teun Koopmeiners staat de volgende jongeling al klaar om Alkmaar en de rest van Nederland te veroveren.

Myron Boadu - 17 jaar nog maar - kijkt even naar beneden voor hij antwoord geeft op de vraag hoe het met hem gaat. Zijn ogen zoeken zijn linkerknie, zijn gedachten gaan naar zijn meniscus.

Herstellen met Zlatan

"Ik ben helemaal fit en heb geen last meer", zegt Boadu, zichtbaar opgelucht. Een scheurtje in zijn meniscus kostte hem twee operaties en zorgden ervoor dat zijn debuut in het eerste elftal bijna een jaar moest worden uitgesteld. De eerste operatie vond plaats in het Amerikaanse Pittsburgh, op advies van zijn zaakwaarnemer Mino Raiola.

Daar ontmoette hij een andere speler van Raiola die werkte aan zijn herstel: "Ja, Zlatan", vult Boadu zelf in. Ibrahimovic en Boadu, wereldster van (destijds) Manchester United en een supertalent van AZ, trainden een paar dagen samen in de gym.

AZ-speler Myron Boadu (r) ProShots

"Je zou denken dat je voor zo'n ontmoeting een beetje nerveus bent, maar ik voelde me eerlijk gezegd meteen op mijn gemak", zegt Boadu. "We hebben veel gesproken over de tijd toen hij jong was en wat hij allemaal deed. Dat waren niet allemaal goede voorbeelden."

Overtuigd van zijn eigen klasse en met een overdosis zelfvertrouwen nam de jonge Zlatan het niet altijd even nauw met de opdrachten van zijn trainers. De rebellie van de Zweed is onvergelijkbaar met Boadu, die door hoofd jeugdopleiding Paul Brandenburg wordt omschreven met de eigenschappen "lief, sociaal en soms een twijfelaar".

Boadu: "Maar ik dacht er wel makkelijker over, ik dacht dat ik er wel zou komen, zeg maar."

Als vijftienjarige in de onder 19

Zo gek was die gedachte van Boadu ook niet. Sinds zijn overgang van het Amsterdamse Buitenveldert naar AZ als 12-jarige staat hij te boek als een van de grootste talenten van de veelgeprezen jeugdopleiding.

AZ-speler Myron Boadu ProShots

"Myron heeft spelbegrip en is fysiek sterk, dat is een bijzondere combinatie", zegt Brandenburg, die in de onder 13 en onder 15 ook de trainer was van Boadu.

"De klasse druipt ervan af bij hem. Hij beweegt goed, is krachtig, maar ook snel. We hebben hem continu in hogere elftallen moeten zetten, om de noodzaak te creëren hard te werken." Boadu werd door AZ zelfs als vijftienjarige al in de onder 19 geplaatst.

"Ik had dat niet verwacht", vertelt Boadu. "De laatste dag voor de vakantie hoorde ik het. Maar ik wist dat ik er klaar voor zou zijn, als ik me goed ontwikkelde."

'Geen supertrainingsdier'

Driekwart jaar voor de ontmoeting met Zlatan zorgde de sprong in het diepe naar de onder 19 er al voor dat Boadu, volgens Brandenburg "geen supertrainingsdier", ging leven als een echte topsporter.

Boadu: "Herstellen werd veel belangrijker, als jonge speler denk je daar niet aan. Goed slapen bijvoorbeeld en letten op wat je eet. In het begin was dat lastig, maar de club heeft me daarbij geholpen."

Transfers AZ (t/m 6 augustus)

Nieuw: Bjørn Johnsen (ADO Den Haag), Marko Vejinovic (Feyenoord, was al gehuurd), Rody de Boer (SC Telstar), Léon Bergsma (Ajax), Henri Weigelt (Arminia Bielefeld) en Dorin Rotariu (Club Brugge, gehuurd)

Vertrokken: Alireza Jahanbakhsh (Brigthon & Hove Albion), Wout Weghorst (VfL Wolfsburg), Joris van Overeem (FC Utrecht), Gino Coutinho (NEC), Nick Olij (TOP Oss, verhuurd), Levi Garcia (Hapoel Ironi Kiryat), Jop van der Linden (Sydney FC) en Rens van Eijden (NEC)

De aanvaller ("spits of buitenspeler, net waar de trainer me nodig heeft") is harder gaan werken en daarbij groeide zijn zelfvertrouwen. "Na een mislukte actie begon ik te denken: oh, ik moet het op safe doen. Nu denk ik: de volgende actie gaat gewoon goed."

Internationale belangstelling

In die tijd viel Boadu niet alleen in Alkmaar op, clubs uit binnen- en buitenland zaten achter hem aan. "Het was een gekkenhuis, man", zegt Brandenburg, terwijl hij vanaf de tribune uitkijkt over het trainingscomplex in Wijdewormer.

"Myron was veertien, vijftien jaar. Na een wedstrijd stond er dan een auto klaar om hem naar Schiphol te brengen. Zat hij dezelfde avond in Engeland om te praten."

AZ-speler Myron Boadu (r) bij zijn eredivisiedebuut tegen PEC Zwolle in mei ProShots

Ondanks de internationale interesse bleef Boadu Alkmaar trouw. "Ik heb wel getwijfeld, als ik eerlijk ben. Soms was ik best dicht bij een akkoord, maar AZ kwam met een heel goed aanbod. Ik kon meteen al met het eerste gaan trainen, daarom ben ik gebleven."

Brandenburg: "We kunnen niet de miljoenen bieden die buitenlandse clubs hebben, maar wel een plan wat we met een speler willen. Voor Boadu en zijn familie hebben we een presentatie gehouden over zijn kwaliteiten en zijn valkuilen. Daarna wilde hij bij ons blijven."

Hij vraagt dan hoe het met me gaat en of ik nog steeds m'n best doe. Dan zeg ik 'ja', natuurlijk.

Boadu over zijn contact met Ibrahimovic

AZ verlengde afgelopen voorjaar het contract tot medio 2021, waardoor de aandacht van buitenlandse clubs is afgenomen.

Toch is er nog contact met het buitenland. Met Zlatan, wel te verstaan. "Hij vroeg bij mijn zaakwaarnemer naar me", zegt Boadu trots, die het nummer van Zlatan in zijn telefoon kon zetten.

"Hij vraagt dan hoe het met me gaat en of ik nog steeds m'n best doe. Dan zeg ik 'ja', natuurlijk."

STER Reclame