Het Belgische koppel Kenny De Ketele en Robbe Ghys NOS

De 33-jarige Kenny De Ketele en zijn twaalf jaar jongere metgezel Robbe Ghys hebben België bij de EK baanwielrennen goud bezorgd op de madison, ofwel de koppelkoers. Voor De Ketele, die in 2012 samen met Gijs Van Hoecke ook al eens wereldkampioen werd, was het zijn tweede plak in Glasgow. Eerder veroverde hij ook al zilver op de puntenkoers.

De Belgen en de Duitse wereldkampioenen Roger Kluge en Theo Reinhardt vochten een boeiende strijd uit. Beide koppels namen al vroeg in de wedstrijd over 50 kilometer een ronde voorsprong op de rest en incasseerden daarmee twintig bonuspunten. De Ketele en Ghys pakten in twaalf van de twintig sprints punten, hun Duitse belagers in negen.

In de slotfase wisten de Britten Oliver Wood en Ethan Hayter, de 19-jarige winnaar van het omnium eerder in het wielertoernooi, nog het brons weg te kapen voor de neus van de vice-wereldkampioenen Albert Torres en Sebastian Mora uit Spanje. Ze reden tien ronden voor het einde weg uit de groep en pakten de volle buit bij de laatste twee sprints, waarbij die op de streep ook nog eens dubbele punten opleverde.

Pieters en Stroetinga geven op

Roy Pieters en Wim Stroetinga speelden geen enkele rol van betekenis. Een puntje was er veroverd toen Stroetinga al vroeg in de koers vanwege een lekke voorband zijn fiets naar het middenterrein stuurde en het Oranje-koppel de strijd staakte. Daarmee werden ook kostbare kwalificatiepunten richting de Olympische Spelen van 2020 in Tokio misgelopen.

STER reclame