Met dit hete weer kost een tent opzetten veel energie
NOS NieuwsAangepast

Hitte en droogte: pas op met sigaretten en stofhoos in Eersel

De recordzomer gaat maar door. Dat levert veel groot en klein nieuws op. In dit artikel verzamelden we vandaag het hitte- en droogtenieuws. Met als belangrijkste punten:

Bernhardsluizen bij Tiel weer deels beschikbaar voor scheepvaart

De Bernhardsluizen bij Tiel gaan vanavond weer open voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat had de sluizen voor de scheepvaart afgesloten, omdat er extra water via de sluis naar de Lek geleid moest worden om verzilting tegen te gaan. Door de stroming die daardoor ontstaat, verwachtte Rijkswaterstaat dat daardoor een gevaarlijke situatie voor schepen zou ontstaan.

Nu blijkt uit metingen van Rijkswaterstaat dat de stroming minder groot is dan verwacht. De scheepvaart kan nu dus weer gebruik maken van de sluis. Wel worden schippers via tekstkarren gewaarschuwd voor de extra stroming en er mag maar één schip tegelijk de sluiskolk in.

Door de afsluiting van de Bernhardsluizen liepen veel schippers vertraging op, zei Marleen Buitendijk van de Koninklijke BLN-Schuttevaer eerder op NPO Radio 1. "Sommige schepen moesten 8 tot 10 uur omvaren."

De Bernhardsluizen bij Tiel gaan weer open voor de scheepvaart

Rijkswaterstaat: pas op met sigaretten

Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw: gooi geen sigarettenpeuken uit het autoraam. Met dit droge en hete weer ontstaat snel een bermbrand. Vandaag was het opnieuw raak op de A7 bij Purmerend. Het verkeer richting Hoorn werd stilgezet.

Bermbrand langs de A7 bij Purmerend

Plotselinge stofhoos op camping in Eersel

Strandgasten op het strandje van Recreatiepark TerSpegelt in Eersel schrokken zich een ongeluk toen er plotseling een stofhoos opstak. Daardoor vlogen luchtbedden, strandbedjes en handdoeken door de lucht. "We zaten vanmiddag lekker op het strand, toen we in de verte zand zagen opkomen", vertelt campinggast Yoeri Wildekamp tegen Omroep Brabant.

Volgens Wildekamp liet de stofhoos over het hele strand een spoor van vernieling achter. Zo plotseling als hij op kwam zetten, was het ook weer voorbij. Niemand is gewond geraakt.

In de video hieronder is de windhoos te zien. De beelden zijn gemaakt door Yoeri Wildekamp en Niels Vaassen:

Luchtbedden en handdoeken vliegen door de lucht door stofhoos

'Zingende brug' in Oude Pekela

Door de warmte sluit de Ericabrug in Oude Pekela niet goed. Als het 's avonds afkoelt, komt de brug los te hangen en dat geeft veel lawaai. "Het is niet normaal, zelfs mensen vier straten verderop horen de klappen", zegt een buurtbewoner tegen RTV Noord.

Behalve dat het lawaaierig is, kan het volgens buurtbewoners ook gevaarlijke situaties opleveren. "Sommige auto's schuurden over het omhoog gekomen brugdek. Die waren te laat met remmen. Dit is levensgevaarlijk", vertelt een andere buurtbewoner tegen de regionale omroep.

De brug komt los te zitten doordat de twee stroken ijzer die tussen het wegdek en de brug zitten door de warmte uitzetten. Voordat de brug in de vergrendeling valt, wordt het verder laten zakken van de brug geblokkeerd. Het lijkt dan of de brug is vergrendeld, maar dat is dus niet zo. Als het 's avonds afkoelt, krimpt het ijzer weer. De brug hangt dan los en komt vervolgens in beweging.

Morgen nog wat warmer dan vandaag

Even een update van het weerbericht: vandaag variëren de temperaturen van 26 graden vlak aan zee tot lokaal 35 graden in het zuidoosten van het land. De zon schijnt volop. Morgen is er opnieuw veel zon en dan wordt het nog wat warmer dan vandaag. Op veel plaatsen wordt het tropisch met temperaturen tussen de 32 en lokaal 37 graden. Voor wie (iets wat) verkoeling zoekt kan het best morgen richting zee: daar staat in de middag een zeewind.

Morgenavond is er in het zuiden een kleine kans op een enkele onweersbui. Die kan gepaard gaan met veel regen en zware windstoten.

Binnenvaartschippers niet blij met stremming Bernhardsluizen

Binnenvaartschippers zijn niet blij met de afsluiting van de Prins Bernhardsluizen bij Tiel voor de scheepvaart. De sluis is gestremd om extra zoet water uit de Waal aan te voeren om verzilting van de rivieren tegen te gaan.

Marleen Buitendijk van de Koninklijke BLN-Schuttevaer, zegt op NPO Radio 1 verrast te zijn door deze beslissing van Rijkswaterstaat. "We hebben er uiteraard alle begrip voor dat die verzilting tegengegaan moet worden. Maar er zijn twee sluizen in Tiel en het zou voor de hand liggen om één sluis te gebruiken om het water weg te laten lopen en de andere om te schutten."

Volgens Buitendijk lopen veel schepen nu vertraging op. "Sommige schepen moeten 8 tot 10 uur omvaren. Doordat schepen omvaren via de sluis bij Vreeswijk wordt het daar ook drukker. We denken dat het hele scheepvaartverkeer in midden Nederland hierdoor sterk wordt beïnvloed."

ProRail controleert extra op spoorbrugspringers

ProRail surveilleert extra bij spoorbruggen die populair zijn als duikplaatsen. Mensen die verkoeling zoeken door van een spoorbrug het water in te springen, kunnen dat maar beter niet doen, waarschuwt de spoorbeheerder. "Iedereen die ook maar met één blote teen een spoorbrug opstapt wordt beboet."

Die boete bedraagt 140 euro. ProRail controleert zo streng op 'spoorbrugspringers' omdat het levensgevaarlijk is om te dicht bij het spoor te komen. Daarnaast levert het veel vertraging op omdat machinisten schrikken van mensen die vlakbij het spoor lopen of van de verkeersleiding de opdracht krijgen stapvoets te rijden om ongevallen te voorkomen.

Volgens ProRail wordt 30 procent van alle treinvertragingen, zo'n 3,5 uur per dag, veroorzaakt door mensen die onbevoegd op en langs het spoor lopen.

ProRail controleert extra op spoorbrugspringers

Vandaag en morgen kans op smog door ozon

Het RIVM waarschuwt voor smog door ozon. Vandaag kan de luchtkwaliteit slecht worden in het zuiden van Nederland. Voor morgen geldt dit in het hele land. Vooral aan het eind van de middag en het begin van de avond is de kans op smog het grootst, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Het gezondheidsinstituut adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Vanaf woensdag verbetert de luchtkwaliteit weer.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind.

Tweede landelijke hittegolf een feit

De tweede landelijke hittegolf van deze zomer is een feit. Er is sprake van een landelijke hittegolf als het in De Bilt vijf dagen op rij minimaal 25 graden is en drie dagen boven de 30 graden. Vandaag steeg het kwik voor de derde dag in De Bilt tot boven de 30 graden, in een reeks van minimaal vijf zomerse dagen.

Twee hittegolven in één jaar is vrij uitzonderlijk. Dat gebeurde alleen eerder in 1941 en in 2006.

Gras op: kudde schapen over Van Brienenoordbrug

Schaapsherder Martin Oosthoek had zijn kudde schapen in Rotterdam op een geluidswal langs de A16 staan. Maar door de droogte is het gras daar de afgelopen maanden niet of nauwelijks gegroeid. Noodgedwongen moesten de dieren dus vertrekken, en dat betekende dat Oosthoek met zijn kudde van 250 schapen vanochtend de Van Brienenoordbrug moest oversteken. Midden in de spits.

De tocht over het fietspad van de brug duurde zo'n drie kwartier. De dieren zijn geleid naar het Rivium richting Kralingsezoom langs de metrobaan.

Volgens Oosthoek was het stuk over de brug eigenlijk het makkelijkst. "Er staat aan beide kanten een hekje, dus eigenlijk kunnen de schapen alleen voor- of achteruit. Achteruit willen ze niet, want daar loopt een hondje. En vooruit wacht hen een vers weitje."

250 schapen verhuizen in de spits

Akkerbouwers: 'Roep droogte uit tot ramp'

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond pleit ervoor om de droogte uit te roepen tot ramp. De bond maakt zich zorgen over de mindere oogst als gevolg van weinig tot geen neerslag, meldt RTV Noord.

In diverse regio's stevenen de aardappelboeren volgens de NAV af op 50 procent minder oogst. De suikerbietenoogst lijkt 40 procent minder te worden. De bond hoopt dat als de droogte als een ramp aangemerkt wordt, diverse verzekeringen beter bereikbaar worden voor alle akkerbouwers, bijvoorbeeld door het verlagen van het eigen risico.

En in de rest van Europa?

Zaterdag werd het nog 46 graden in Portugal en zo'n 45 graden in Zuid-Spanje, maar inmiddels zijn die waanzinnige temperaturen iets gezakt. Vanmiddag kan het kwik in Portugal lokaal nog steeds oplopen naar ruim 40 graden, meldt Weerplaza. Ook in delen van Turkije kan het 39 graden worden. In een groot deel van West- en Zuid-Europa liggen de temperaturen wat lager, tussen de 30 en 36 graden. In Scandinavië en Schotland is het wisselvalliger en koeler.

Ook in het buitenland zoeken mensen massaal verkoeling, zoals bij het Duitse Haltern en in het meer van Luzern in Zwitserland:

Drukte op het strand bij een meer in het Duitse Haltern

Postbezorgers mogen 's avonds op pad

Vanwege de aanhoudende hitte heeft PostNL bezorgers de vrijheid gegeven om zelf te bepalen wanneer ze op pad gaan. Eind vorige week kregen ze te horen dat ze bijvoorbeeld ook 's avonds mogen werken als het KNMI in hun regio temperaturen boven de 30 graden verwacht.

Het personeel krijgt tot middernacht de gelegenheid om de post te bezorgen. PostNL zegt het besluit te hebben genomen vanwege de voortdurende hoge temperaturen, na overleg met de ondernemingsraad.

De wespen komen

Door het warme en droge weer zijn er dit jaar meer wespen dan anders. Er zijn meer wespennesten en in augustus zijn de larven groot genoeg om erop uit te trekken. Biologen verwachten dat er de komende weken steeds meer op terrasjes en in tuinen zullen rondzoemen.

Wespen komen vooral af op zoetigheid. Daar is door de droogte in de natuur minder van te vinden, dus komen ze op onze limonade en zoete etenswaren af.

Wat kun je ertegen doen? RTV Noord gaf begin juli al een paar tips:

  • Zet schijfjes citroen, sinaasappel een gesnipperde ui of wat kruidnagel op tafel, want daar houden wespen helemaal niet van. Wierookstokjes werken ook.
  • Kijk uit met wespenvallen. De zoetigheid in zo'n val kan juist méér wespen aantrekken. Insectenspray werkt wel.
  • Als er een heel wespennest zit, schakel dan een expert in. Daarvoor kun je eventueel de gemeente benaderen.

Sporen Middeleeuws bolwerk

Er kwamen de afgelopen tijd al meer historische littekens in het landschap naar boven door de droogte, van sporen van een Romeinse villa tot loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.

In het Groningse Noordlaren zijn nu sporen van een middeleeuws bolwerk tevoorschijn gekomen. De cirkelvormige contouren zijn te zien op luchtfoto's. De bisschop van Utrecht liet het bolwerk rond 1400 bouwen, mogelijk op de fundamenten van een nog ouder kasteel.

De luchtfoto's onthullen ook twee kleinere cirkels. "Dat kunnen kleine bolwerken zijn die bij hetzelfde complex horen", vertelt archeoloog Diana Spiekhout in het Dagblad van het Noorden. "Maar het kunnen ook prehistorische grafheuvels zijn."

De sporen ontstaan doordat op plekken waar de grond vroeger omgewoeld is meer water achterblijft en plantenwortels dieper kunnen groeien. Bij droogte verdorren gewassen op die plekken minder snel.

De door de droogte opgedoken sporen van een middeleeuws bolwerk bij Noordlaren
Naast de grote zijn er ook kleinere cirkels te zien, bolwerken die bij hetzelfde complex hoorden

Tropische dagen

Het wordt weer snikheet vandaag en morgen. Vanmiddag kan het kwik oplopen van 29 graden in het noordwesten van het land tot 34, misschien wel 35 graden in het zuidoosten. Morgen wordt het nog warmer, mogelijk 37 graden.

Strijd tegen verzilting

Als gevolg van de droogte en de lage waterstanden in de rivieren komt zeewater steeds verder het land in. Rijkswaterstaat neemt extra maatregelen om de verzilting ten oosten van Rotterdam bij de Lek en de Hollandsche IJssel tegen te gaan. Er wordt extra zoet water uit de Waal aangevoerd. Dat gebeurt via de sluizen bij Tiel. Die gaan daarom dicht voor het scheepvaartverkeer. Schepen die vanuit Duitsland naar Amsterdam willen, moeten omvaren via de Nederrijn langs Arnhem.

De afgelopen week zijn ook op andere plekken maatregelen genomen, zoals rond het Noordzeekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Monteur naar Domtoren

Vanochtend heeft een monteur de trappen van de Utrechtse Domtoren beklommen om de klok te repareren. Inmiddels laten de wijzers weer de juiste tijd zien.

De wijzers stonden afgelopen weekend stil. De klok sloeg wel gewoon, alleen de tijdsaanduiding was kapot. Dat kwam volgens de beheerder door de aanhoudende hitte. "We hebben allemaal een beetje last van de warmte. Dit zijn oude uurwerken en door de warmte kunnen oude metalen uitzetten", zei hij tegen RTV Utrecht. "Daardoor komen tandwielen vast te zitten."

Topseizoen voor openluchtzwembaden

Veel openluchtzwembaden hebben het moeilijk. Vaak moeten gemeenten en provincies geld bijleggen om ze open te houden, maar deze zomer maakt een hoop goed, vertelt Marjolein van Tiggelen, woordvoerder van de Nationale Raad Zwemveiligheid, in het NOS Radio 1 Journaal.

"Dit is natuurlijk wel het gedroomde topjaar voor een buitenzwembad. Een buitenbad heeft mooi weer nodig en als we naar de afgelopen jaren kijken hebben we best grillige zomers gehad. Nu hebben we sinds half april prachtig weer en dat blijft voortduren."

Er zijn zo'n 700 openbare zwembaden in Nederland. Ruim 200 daarvan zijn openluchtbaden. Verreweg de meeste daarvan zijn in landelijk gebied te vinden, weet Van Tiggelen. "Dat is vaak een van de weinige maatschappelijke voorzieningen in het dorp. Je ziet dat burgers vaak opstaan om te kijken hoe we dat zwembad openhouden."

Sommige bezoekers waren er vroeg bij vanochtend in buitenbad De Horsten

Een van die zwembaden die door de dorpsbewoners is gered is buitenbad De Horsten in het Groningse Musselkanaal. Burgers hebben het beheer overgenomen en ze hebben van de gemeente twee jaar gekregen om zich te bewijzen. Voor hen is de recordzomer meer dan welkom, vertelt Eltje Toutenhoofd van de beherende stichting. "Inmiddels hebben we 23.000 bezoekers gehad. Dat is fantastisch, als je het vergelijkt met vorige jaren."

Een topjaar dus, al wordt het zelfs nu niet meer zo druk als zo'n twintig, dertig jaar geleden. "Toen kwamen er soms meer dan 50.000 man per jaar. Dat redden we niet meer. Maar ik denk wel dat we met andere activiteiten en als we de verenigingen er bij gaan betrekken, het aantal bezoekers gaat stijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl