NOS Nieuws

Wekdienst 6/8: laatste miljarden naar Griekenland en reparatie stilstaande Domklok

Goedemorgen! De Grieken krijgen voor de laatste keer miljarden uit het hulpprogramma. En een noodreparatie in Utrecht: de klok van de Domtoren staat stil.

Het wordt opnieuw tropisch warm. Met flink wat zon wordt het 's middags 29 tot 34 graden. In de kustgebieden steekt een wind van zee op, die voor wat verkoeling zorgt.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Griekenland krijgt voor de laatste keer miljarden uit het steunprogramma. Het gaat om 15 miljard euro. De Grieken moeten vanaf nu op eigen benen staan. Voorlopig blijft het land onder extra toezicht om er zeker van te zijn dat ingezette hervormingen daadwerkelijk plaatsvinden.
  • De klok op de Utrechtse Domtoren staat stil. De hoge temperaturen zijn te veel gebleken voor de oude klok. Vandaag gaat een monteur de toren op.
  • De 36-jarige Faris K. staat vanochtend voor de rechter. Als medewerker van de Dienst Bewaken en Beveiligen heeft K. onder anderen Geert Wilders beveiligd. Hij werd vorig jaar opgepakt wegens lekken. Hij zou onder meer informatie hebben gelekt over het bezoek aan Nederland van een dochter van voormalig president Barack Obama. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting, de inhoudelijk behandeling van de zaak volgt later.

Wat heb je gemist?

Het dodental na de aardbeving bij het Indonesische eiland Lombok is verder gestegen naar 91. Er zijn honderden gewonden. De beving had een kracht van 7,0. Uit vrees voor naschokken zijn duizenden mensen geëvacueerd. In een groot deel van het getroffen gebied is de stroom uitgevallen. Er zijn meer dan duizend gebouwen ingestort. Vorige week was bij Lombok ook al een aardbeving.

De Nederlander Chaim Fetter zag zijn hele opvangcentrum voor kinderen op West-Lombok in elkaar storten:

'Het hele opvangcentrum is in elkaar gestort'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Er werd al een paar dagen naar uitgekeken: Louis van Gaal in Zomergasten. De voetbalcoach vertelde onder andere over een droomaanbieding die hij had gekregen. Hij zei niet wát het aanbod precies was. "Maar die job was op mijn lijf geschreven", zei Van Gaal. "Als ik alleen op de wereld zou zijn, zou ik het gedaan hebben, maar ik ben niet alleen op de wereld. Mijn vrouw Truus heeft in 1997 een wereldjob voor mij opgezegd."

Van Gaal ging ook in op zijn relatie met de pers:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl