Wojciech Pszczolarski met zijn medaille NOS

Yoeri Havik is er niet in geslaagd te verrassen op de puntenkoers bij de EK baanwielrennen. De 27-jarige Zaandammer eindigde met drie punten als veertiende. De Pool Wojciech Pszczolarski veroverde de Europese titel door 102 punten bij elkaar te rijden.

Daarmee was Pszczolarski de Belg Kenny De Ketele (83 punten) en de Oostenrijker Stefan Matzner (71 punten) ruimschoots de baas.

Machtige Pool

Pszczolarski reed ijzersterk en had de concurrentie al gauw twee rondes gelapt, waarmee hij twintig punten per ronde verzilverde. Halverwege de race kende de Europees kampioen van 2015 op dit onderdeel al een riante voorsprong van 21 punten.

Havik fietste toen al achter de feiten aan. De Nederlands kampioen op de puntenkoers sprokkelde hier en daar wel wat puntjes bij elkaar, maar miste ook enkele keren de aansluiting met verschillende groepen vluchters. Hij speelde in Glasgow een bijrol.

Pszczolarski bouwde zijn voorsprong gestaag uit. Op driekwart van de koers had hij nog eens twee rondes gepakt en ook bij de tussensprints toonde hij zich steevast alert.

De enige die hem een beetje kon bedreigen was de Belg Kenny De Ketele, winnaar van drie WK-medailles en een EK-plak op dit onderdeel. Hij bouwde zijn wedstrijd langzaam op en stond na twaalf sprints tweede.

De 27-jarige Pszczolarski hield hem echter goed in de gaten en reed zonder problemen naar zijn tweede Europese titel.

STER reclame