Femke Heemskerk
NOS Sport

Heemskerk als snelste naar EK-finale, goud voor Jefimova en Davies

Femke Heemskerk heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag bij de EK zwemmen in Glasgow. Net als zondagochtend in de series, klokte ze ook nu weer de snelste tijd: 1.57,64.

Heemskerk, die vrijdag zilver pakte met de estafettevrouwen op de 4x100 meter vrij, was flink sneller dan in de ochtend toen ze 1.58,14 zwom. De andere Nederlandse zwemster, Robin Neumann, redde het niet. Ze eindigde als dertiende in 2.00,39.

Heemskerk won bij een EK langebaan nog nooit goud op een individueel nummer. In 2016 werd ze tweede achter Federica Pellegrini, die in Glasgow niet meedoet aan de 200 meter vrije slag. Maandag om 19.00 uur is de finale van de 200 meter vrije slag.

"De eerste halve finale ging niet zo hard", vertelde Heemskerk na haar race. "Dus heb ik gewoon gedaan wat ik moest doen: relaxed openen en daarna goed zwemmen. Op het einde lag ik goed, dus ik heb geen energie verspild. Ik zwem heel constant, dat is mooi."

Europese titel voor Davies, bijrol Toussaint

In de finale van de 50 meter rugslag ging het goud naar de Britse zwemster Georgia Davies. Ze tikte na 27,23 als eerste aan. Kira Toussaint speelde een bijrol en eindigde in die finale als laatste in een tijd van 28,80.

Zeven van de acht finalistes hadden in de halve finales een nationaal record gezwommen. Toussaint was de vreemde eend in de bijt en kwam ook in de finale niet in de buurt van het Nederlands record van Hinkelien Schreuder (27,77) of haar persoonlijk record (27,92).

Davies scherpte zaterdag al het Europees record aan naar 27,21 en ook in de finale ging het weer hard. Ze leek de toptijd opnieuw te gaan verbeteren, maar was uiteindelijk 0,02 langzamer. Het zilver ging in 27,31 naar Anastasija Fesikova uit Rusland.

Toussaint was na afloop vooral boos. Dat had te maken met het feit dat bij haar als enige geen tijd te zien was na het aantikken. Pas later werd haar klok stilgezet op 28,80. "Ik heb echt geen idee wat ik hiermee moet en of die tijd überhaupt klopt. Ik hoop het niet."

Goud voor Jefimova op 100 meter school

Joelija Jefimova werd in Glasgow voor de derde keer Europees kampioene op de 100 meter schoolslag.

De Russin, die vijf jaar geleden zestien maanden werd geschorst omdat ze was betrapt op doping, moest bij de Olympische Spelen in Rio (2016) en de WK in Boedapest (2017) nog genoegen nemen met zilver respectievelijk brons op dit onderdeel.

Joelija Jefimova met haar gouden EK-medaille

In Glasgow had Jefimova geen last van haar Amerikaanse concurrentes. Ze keerde nog als tweede achter Ruta Meilutyte, maar bleef de Litouwse zwemster met 1.05,53 uiteindelijk 0,73 voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl