NOS Nieuws Binnenland

Zo probeert boer Bert zijn maïs en frietaardappelen te redden

Terwijl de droogte voorlopig nog lijkt aan te houden, begint voor boeren de tijd te dringen. Mais, aardappelen en andere gewassen zouden in een gewone zomer nu flink moeten groeien, maar de droogte gooit roet in het eten. In plaats daarvan zijn boeren nu dag en nacht in de weer om te redden wat er te redden valt.

We liepen een dag mee met akkerbouwer Bert Sloetjes, uit Halle in de Achterhoek. Met vijf sproei-installaties probeert hij meer dan 430 hectare aan aardappelen, waspeen, erwten, schorseneren, sperziebonen, tarwe, gerst en mais niet te laten verdrogen:

Boer Bert vecht tegen de droogte

Door de droogte zal Sloetjes flink minder aardappelen kunnen oogsten: "Bij frietaardappelen moeten de knollen nu gaan groeien, maar door de droogte gebeurt dat niet."

Sloetjes schat dit jaar de helft minder te kunnen oogsten, een flinke financiële tegenvaller: "Dat komt omdat de meeste aardappelen voor de frietindustrie van tevoren zijn opgekocht. Die contract-aardappelen moet ik eerst leveren. Als de prijs stijgt, heb ik geen aardappelen meer over om te verkopen."

Bij de snijmais gaat het niet veel beter: "Die planten moeten nu al een flinke kolf hebben, maar dat gebeurt niet vanwege de droogte. Als het nog langer droog blijft, sterft ook de rest van de plant." Sloetjes denkt dat hij zijn mais wellicht gewoon moet omploegen, omdat dode mais niet te verkopen is.

STER reclame