Sprintster Shanne Braspennincx komt tekort in de kwartfinales
NOS WielrennenAangepast

Kwartfinales eindstation voor sprintster Braspennincx bij EK

Shanne Braspennincx is er bij de EK wielrennen in Glasgow niet in geslaagd de laatste vier te bereiken in het sprinttoernooi. Ze bleek in de kwartfinales niet opgewassen tegen de Russin Anastasija Vojnova, die al olympisch zilver (teamsprint in 2016), acht WK-medailles en twaalf EK-plakken in de prijzenkast heeft hangen.

Braspennincx had in de kwalificatie de vierde sprinttijd laten optekenen en was in de eerste afvalronde over één rit de Spaanse Tania Calvo ruimschoots de baas. De 25-jarige Vojnova toonde zich vervolgens echter een maatje te groot voor de winnares van WK-zilver in 2015 op het onderdeel keirin.

Antwoord schuldig

In de eerste heat had de Russin, vrijdag al goed voor goud op de teamsprint, de koppositie geloot. Zij zette ook als eerste aan voor de sprint, waarop de 27-jarige Braspennincx, die op diezelfde teamsprint samen met Kyra Lamberink net niet het podium had weten te halen, het antwoord schuldig moest blijven.

Afgelopen november dwong de Nederlandse bij de wereldbekerstrijd in Manchester nog een derde rit af tegen Vojnova, die daarin haar wiel uiteindelijk 0,016 seconde eerder over de streep drukte, maar van een beslissende confrontatie kwam het in Glasgow niet. Ook in heat twee bewees de Russin over meer sprintsnelheid te beschikken.

Bijrol Pieters in omnium

In het omnium voor de mannen bleef Roy Pieters, die er op de scratch en in de puntenkoers niet aan te pas kwam, een uiterst bescheiden rol spelen. In de afvalkoers lag hij er al als een van de eersten uit.

De winst op dat onderdeel, dat halverwege werd ontsierd door een val van Rui Oliviera die eerder op de dag de temporace op zijn naam had geschreven, ging naar Elia Viviani. De 29-jarige Italiaan was ook al de beste geweest op de scratch, het openingsnummer van het omnium.

De leiding was na drie onderdelen echter in handen van de Fransman Benjamin Thomas en de Pool Szymon Sajnok, op de voet gevolgd door olympisch kampioen Viviani en Claudio Imhof uit Zwitserland.

Stage bij Team Sky

Het goud kwam uiteindelijk niet bij een van hen terecht, maar bij Ethan Hayter die toesloeg in de afsluitende puntenkoers. De pas 19-jarige renner, die tot het eind van het jaar stage gaat lopen bij Team Sky, verraste de rest door een ronde voorsprong te pakken.

Hayter begon als nummer vijf aan het sluitstuk. Door met de Deen Casper von Folsach, titelverdediger Albert Torres uit Spanje en de Belg Robbe Ghys de rest te dubbelen, pakte hij dankzij de bonuspunten zowaar de titel.

Het zilver bleef over voor Viviani, die in 2014 en 2015 het EK-goud voor zich had opgeëist. Hij kwam uit op 113 punten, 20 minder dan Hayter en evenveel als Van Folsach die desondanks met de bronzen medaille genoegen moest nemen.

Wereldkampioen Szymon Sajnok uit Polen werd vierde met 112 punten. Pieters vond zich terug op de zeventiende plaats. De 29-jarige Haarlemmer had veertien punten bij elkaar gefietst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl