Hockeysters na zinderende halve eindstrijd naar WK-finale

Samenvatting Nederland - Australië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich na shoot-outs weten te plaatsen voor de finale van het WK. In een boeiend duel was Nederland, na een 1-1 gelijkspel, in de shoot-outs met 3-1 te sterk voor Australië.

Nog voor de wedstrijd goed en wel was begonnen keek Nederland al bijna tegen een achterstand aan. Uit een strafcorner schoot Australië op de lat.

De Australiërs boden Nederland goed weerstand, wat direct zorgde voor een interessant duel. De Hockeyroos verdedigden sterk en deden niet onder voor Oranje.

Vanaf het tweede kwart voerde Nederland de druk op wat resulteerde in een aantal mogelijkheden. Halverwege het kwart kwam dat verschil ook op het scorebord tot uiting. Jonker kon binnenschieten na een goede voorbereidende actie van Marloes Keetels.

Nederland verzuimde om voor rust nog een keer te scoren.

Ook na rust was Nederland de ploeg die de kansen creëerde. Maar met een aantal uitstekende reddingen hield keepster Rachael Lynch van Australië haar ploeg op de been. Mogelijkheden waren er onder andere voor Eva de Goede en Xan de Waard.

Australië gaf zich niet gewonnen en liet Nederland vechten voor de overwinning. Zeven minuten voor tijd was het raak voor Australië. Uit een strafcorner sleepte Georgina Morgan de gelijkmaker binnen.

In de slotminuten van het duel zette Nederland alles op alles om nog een doelpunt te forceren, maar stuitte weer op keepster Lynch.

Shoot-outs moesten eraan te pas komen om uit te maken wie naar de finale ging. Nederland bleek hierin de sterkste: 3-1. Het beslissende doelpunt kwam van de stick van Lidewij Welten.

"Het was een superzware wedstrijd en misschien wel onze minste van het toernooi", reageert een opgeluchte Carlien Dirkse van den Heuvel na afloop. "We kregen een hoop kansen en de keepster pakte veel. Daar misten we de scherpte. Maar uiteindelijk is het ook mooi om met shoot-outs in de finale te staan."

In de shoot-outs was er een belangrijke rol voor keepster Josine Koning. Zij wist daarin drie ballen te stoppen. "Ik dacht ik pak ze gewoon op gevoel. Ik was er een beetje blanco ingegaan. Je moet gewoon gaan voor de bal. Het was te gek", aldus Koning.

"We staan nu in de finale en hoe we het doen, doen we het. Dit geeft ook zeker extra vertrouwen."

Nederland speelt morgen vanaf 17.30 uur de WK-finale tegen Ierland. De wedstrijd is live te volgen op NPO 1 en NOS.nl.