Kirsten Wild in volle vaart
NOS Wielrennen

Geen nieuwe medaille voor Wild, sprintster Braspennincx begint sterk

Maria Confalonieri heeft bij de EK baanwielrennen in Glasgow de Europese titel op de puntenkoers veroverd. De Italiaanse, die vorig jaar brons won op de afvalkoers, had na de honderd rondjes en tien sprints één puntje meer dan Ina Savenka uit Wit-Rusland.

Wereldkampioene Kirsten Wild eindigde als vierde. Zij deed in de sprints volop mee om de punten (drie keer eerste en drie keer tweede), maar zat er niet bij toen zes vrouwen vroeg in de koers een ronde voorsprong (en daarmee 20 bonuspunten) pakten.

Van dat sextet pakten Savenka en Badykova ook nog punten mee in de sprints. Nadat ook Confalonieri en de Belgische Lotte Kopecky het peloton hadden gedubbeld, won Confalonieri goud dankzij haar vierde plaats in de slotsprint.

'Mijn benen'

Drie punten kwam Wild uiteindelijk te kort voor een plak. "Mijn benen", hoefde ze niet lang te zoeken naar de oorzaak. "Ik had gewoon mijn dag niet, denk ik. En ze gingen best wel hard. Het niveau is erg hoog hier. En dan moet je heel goed zijn om te winnen, maar bij mij was het er gewoon niet."

Wild: 'Ik had gewoon mijn dag niet, denk ik'

Ze had geaarzeld toen er een paar vrouwen uit het peloton demarreerden. "Ik dacht: tja... Ik had van tevoren een paar namen opgeschreven op wie ik wilde letten. We zaten elkaar een beetje in de gaten te houden, de Engelse, de Deense en ik. En nu hebben we alle drie niks."

Maandag rijdt Wild, die vrijdag wel de titel op het onderdeel scratch pakte, nog het omnium en dinsdag sluit ze af met de koppelkoers aan de zijde van Amy Pieters.

Braspennincx naar laatste acht

Shanne Braspennincx kwalificeerde zich voor de laatste zestien in het sprinttoernooi door in het sprintje over 200 meter de vierde tijd te laten noteren. In de achtste finales was vervolgens de Spaanse Tania Calvo geen partij.

Voor Hetty van de Wouw viel het doek. De 20-jarige wielrenster uit Kaatsheuvel kwalificeerde zich als zesde, maar moest in de eerste knock-out-ronde meteen haar meerdere erkennen in de tien jaar oudere Oekraïense Ljoebov Basova.

Volikakis leidt in omnium

Elia Viviani, in het voorjaar nog viervoudig etappewinnaar in de Ronde van Italië, liet zich in het eerste onderdeel van het omnium - een soort meerkamp met vier disciplines - meteen gelden.

De Italiaan, twee jaar geleden olympisch kampioen op de vierkamp van het baanwielrennen, was op zijn gouden fiets meteen de beste op het onderdeel scratch. Roy Pieters kwam niet verder dan de negentiende plaats.

De temporace werd gewonnen door de Portugees Rui Oliviera, terwijl Pieters met zijn twintigste plaats andermaal in de achterhoede eindigde. Viviani kwam niet verder dan de dertiende plaats en viel in het klassement terug naar de negende positie, net onder Oliviera. De Griek Christos Volikakis heeft na twee onderdelen de leiding.

In de avonduren wacht de deelnemers de afvalkoers, en de puntenkoers.

Achtervolging

Bij de individuele achtervolging bij de vrouwen - het onderdeel waarop Annemiek van Vleuten bij de WK in Apeldoorn nog zilver pakte - kwam geen Nederlandse aan de start.

De snelste tijden over 3.000 meter werden neergezet door de Duitse Lisa Brennauer en de Schotse Katie Archibald. Zij strijden vanavond om het goud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl