AFP

Veel mensen waren vandaag onderweg naar hun vakantieadres of juist op weg naar huis. Op deze Zwarte Zaterdag volgden we verschillende gezinnen, broers, zussen en vrienden op de weg. Zij trotseerden de files op de Route du Soleil en andere Europese snelwegen.

Een alternatieve route nemen om files te vermijden, is volgens de ANWB niet zonder risico. Je kan er zomaar juist langer over doen als je voor provinciale wegen kiest. Desondanks is dit vandaag de tactiek van student Lodewijck Foorthuis, die samen met zijn vrienden Mathijs Meuwissen en Folkert Gerritsen vanuit Kroatië op weg is naar huis.

Achter de vrachtwagens

"Ik denk dat we er goed mee weg zijn gekomen", zegt Lodewijck. De drie Nederlanders hoorden op de radio dat er een file van 2,5 uur stond bij Zagreb. Ze besloten daarom een binnenweg te nemen.

"We zaten wel achter een paar vrachtwagens vast en daarna weer achter een oplegger vol hout. Ook we hebben een halfuur stilgestaan bij de grens. Maar het was leuk om wat van het land te zien." Alles beter dan op de snelweg stapvoets - of helemaal niet rijden - vindt het drietal.

Al met al hebben ze zich vandaag best vermaakt:

Zwarte Zaterdag: 'Vooral bij de wc's van de tankstations stonden lange rijen'

De studenten hebben nog een lange weg te gaan voordat ze weer thuis in Delft zijn. Ze zijn van plan in de buurt van München te overnachten. Aan het einde van de middag waren ze net in Oostenrijk aangekomen. Maar de sfeer in de auto is nog altijd goed. "We zijn op avontuur", lacht Lodewijck.

Het Franse platteland

Ook de Nederlander Germo Runhart verkoos de landelijke route boven de snelweg. Hij is met zijn broer en twee kinderen op weg naar Sainte-Catherine-de-Fierbois, zo'n 80 kilometer ten oosten van Nantes.

"Wij hebben totaal geen last gehad van Zwarte Zaterdag", zegt Germo. Hij bleef bewust uit de buurt van Parijs en reed zo'n 90 kilometer om. Een deel van de route ging over het Franse platteland. "We konden zo doorrijden. En zo kom je ook op leuke plekjes in Frankrijk."

Germo Runhart

In Zuid-Frankrijk daarentegen is de vertraging voor sommigen al opgelopen tot vijf uur. Op sociale media delen vakantiegangers hun ervaringen op Zwarte Zaterdag. Vooral vanuit Frankrijk wordt veel gedeeld. Daar staat op veel plekken een bouchon. Dat is Frans voor file, hebben ook deze mensen inmiddels ontdekt.

Bij het lezen van al het nieuws over de files vragen veel mensen zich af waarom ieder jaar zoveel mensen tóch op Zwarte Zaterdag op vakantie gaan. "Mensen denken daar niet zo bij na", zei Heleen de Geest van de ANWB gisteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze denken: ik wil gewoon in augustus op vakantie en dan blijkt later dat dit de drukste zaterdag van het jaar is."

In een reactie op Facebook voegt iemand daaraan toe dat veel huisjes op zaterdag van huurder wisselen. De inchecktijd is meestal tussen 16.00 en 19.00 uur en vaak is het niet mogelijk om op een andere dag aan te komen, stelt Elly. Daarnaast zijn ouders met schoolgaande kinderen gebonden aan de zes weken vakantie die zij krijgen. Die periode begint vaak op zaterdag. "Soms heb je dus geen keuze", schrijft zij.

Drukte op de wegen: (geen) airco en meezingers

Volgens de ANWB is het filerijden op verschillende wegen in België, Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Slovenië. En ook in Zuid-Frankrijk staat het op veel plekken vast. Dineke Baan en haar broers staan in de buurt van Valence en zijn de afgelopen uren weinig opgeschoten. "Af en toe is het doorrijden, maar het navigatiesysteem geeft steeds een andere aankomsttijd aan."

Op het moment bedraagt de geschatte reistijd nog zo'n 3,5 uur, terwijl het de bedoeling was dat ze rond 08.50 uur op hun bestemming aan de Franse zuidkust zouden arriveren.

Het is warm, zegt Dineke. Bij Valence ligt de temperatuur rond de 34 graden. "We hebben geen airco, dus het is heel heet. We hebben de raampjes open en doen rustig aan, mijn broers proberen wat te slapen. Bij toiletten langs de snelweg gooien we steeds wat water over ons heen."

Drie studenten uit Delft staan vast in Kroatië Eigen foto

Ook in Kroatië was er veel verkeer. Mathijs Meuwissen, Lodewijck Foorthuis en Folkert Gerritsen hadden kort na vertrek al een uur in de file gestaan in de buurt van de Kroatische stad Zadar. Ze hadden hun terugreis naar Delft inmiddels aangepast om de drukte zoveel mogelijk te ontlopen. Buiten is het warm en de brandende zon is ook in de auto te voelen.

Maar gelukkig is het gezellig, vertelt Lodewijck. "We hebben een aantal nummers op repeat staan en zijn flink aan het meezingen. Vooral Make A Cake van Claude VonStroke hebben we vaak geluisterd. We moeten wel een beetje rustig doen voor de mensen op de achterbank. Die zijn aan het studeren, want we hebben volgende week weer herkansingen."

De studenten legden hun verkeersperikelen vast in de onderstaande video:

Ook drukte op de wegen in Kroatië

Het gezin Koeijvoets was vanochtend al vroeg op pad en is op weg naar Normandië gestopt voor een overnachting in Noord-Frankrijk. "Het is ontzettend soepel verlopen", vertelt moeder Ria. "Voor hetzelfde geld hadden veel anderen hetzelfde plan gehad en was het alsnog druk geweest. Het is hier 30 graden, het lijkt me niet prettig om nu in een lange file te staan."

De eerste files: genoeg drinken en onthaasten

Veel mensen die ondanks alle waarschuwingen toch vandaag naar hun vakantiebestemming rijden, zijn al gisteravond of vanochtend vroeg vertrokken. In Nederland en België was het toen nog rustig, vertelt Ria Koeijvoets uit Overijssel. Zij stapte met haar man en zoon om 03.30 uur in de auto richting Normandië en heeft tot dusver nauwelijks vertraging gehad.

Dineke Baan uit Vriezenveen vertrok gisteravond al met haar broers richting de Côte d'Azur. Afgelopen nacht was het rustig, maar vanochtend vroeg begonnen vanaf Lyon de eerste files. Inmiddels rijden ze stapvoets door Zuid-Frankrijk. "De reis gaat wel wat langer duren", zegt ze. Ze is nog steeds vol goede moed. "We hebben drinken genoeg en geen haast. Mijn broer is al een half jaar bezig met onthaasten, dus dat komt goed van pas."

De eerste beelden van de drukte op de Franse wegen komen binnen op onze redactie:

In de file op Zwarte Zaterdag

Ook in de buurt van de grens tussen Frankrijk en Spanje is het al erg druk, vertelt Tom Volkers, die met zijn dochters Luka en Loïs onderweg is naar het Spaanse Pals. Zij reden vanochtend vroeg al een stuk langzamer bij Nîmes in Zuid-Frankrijk en staan nu in de file op de A9. "Het zijn hier vooral de Fransen die ook vroeg op pad zijn gegaan", vertelt vader Tom Volkers.

Studenten Mathijs Meuwissen, Lodewijck Foorthuis en Folkert Gerritsen rijden vandaag van Kroatië naar Delft. Ze verwachten vandaag vooral in Duitsland drukte op de weg. "We houden Google Maps goed in de gaten, zodat we eventuele files kunnen ontwijken." Ook zij zijn niet bang voor wat vertraging. "Vandaag teruggaan kwam het beste uit, dus we gaan gewoon rijden. Desnoods plakken we er een extra nachtje bij op."

STER reclame