Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo
NOS Sport

Estafettevrouwen grijpen net naast gouden plak

De Nederlandse estafettevrouwen hebben hun Europese titel niet weten te prolongeren. In de finale van de 4x100 meter grepen Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo net naast het goud.

Het Oranje-kwartet moest op 0,12 van Frankrijk genoegen nemen met een zilveren medaille. Busch opende voor Nederland en tikte als vijfde aan, Heemskerk rukte vervolgens op naar de tweede plaats, waarna rugslagspecialiste Toussaint die plaats keurig wist vast te houden.

Kromowidjojo moest het afmaken, maar was iets te traag weg. Ze kreeg Beryl Gastaldello nog wel in het vizier maar de Française hield knap stand en bleef Kromowidjojo voor: 3.34,65 om 3.34,77.

Het zilver leverde wisselende reacties op bij de zwemsters. "Het doet wel pijn, want we gingen voor goud", aldus Kromowidjojo. Heemskerk: "Het was zo spannend. We hebben het goed gedaan, we zwemmen 4 seconden sneller dan vanochtend."

Toussaint en Busch waren stiekem toch wel tevreden. "Ik snap de teleurstelling, maar ik ben eigenlijk heel erg blij", aldus Toussaint. "Voor mij is het de eerste keer, we hebben alles gegeven: een heel gave ervaring!"

Van Vliet en 'Kromo' naar finale 50 vrij

Eerder op de avond bereikte Kromowidjojo, samen met Tamara van Vliet, ook al de finale van de 50 meter vrije slag.

Titelhoudster Kromowidjojo zette met 24,58 de vierde tijd neer en Van Vliet met 24,70 de vijfde tijd. In de series vrijdagochtend waren ze ook vierde en vijfde geworden, al was Van Vliet toen de snelste van de twee.

Kromowidjojo en Van Vliet moeten zich wel flink verbeteren om in de buurt van de Europese titel te komen. De Deense olympisch kampioene Pernille Blume was met 23,85 het snelst en Sarah Sjöström, de Zweedse regerend wereldkampioene, zette met 23,92 de tweede tijd neer.

"Ik doe het best aardig hier", vertelde Van Vliet na haar race. "De laatste maanden heb ik veel last van mijn rug gehad, die is overbelast en dat herstel duurt gewoon heel lang. Af en toe sloeg de twijfel wel toe, maar ik mag tot nu toe niet klagen hier."

Zandringa strandt in halve finales

Voor Kinge Zandringa waren de halve finales van de 100 meter vlinderslag het eindstation. De 19-jarige EK-debutante, die vrijdagochtend in de series met 59,00 de dertiende tijd zwom, klokte nu 58,64. Dat was de twaalfde tijd en niet genoeg voor een plaats bij de beste acht.

Sjöström kwam twintig minuten na haar race op de 50 meter vrije slag opnieuw in actie en was op de 100 meter vlinderslag met 56,66 veruit de snelste.

Lesaffre lost Hosszú af op 400 wissel

De Française Fantine Lesaffre veroverde op de 400 meter wisselslag de Europese titel in Glasgow.

Fantine Lesaffre na het winnen van de 400 meter wisselslag

Zonder olympisch, Europees en wereldkampioene Katinka Hosszú, die in Glasgow de voorkeur aan andere onderdelen geeft, snelde Lesaffre naar het goud in 4.34,17.

Op de schoolslag nam de 23-jarige Lesaffre de leiding en die stond ze bij de vrije slag niet meer af. Tot nu toe won de Française alleen brons bij de EK kortebaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl