Dani Hagebeuk tijdens de eerste wedstrijd van de WK-finale

215.000 euro voor winnaar WK FIFA, Dani en Jimmy deden mee

Twee Nederlanders die in de race waren om de beste FIFA-speler ter wereld te worden, zijn uitgeschakeld. Maar hoe bereidden Dani Hagebeuk (20) en Jimmy Donkers (19), zich voor op de FIFA eWorld Cup, waar de winnaar naar huis gaat met 215.000 euro?

De twee plaatsten zich afgelopen maanden bij de 32 beste FIFA-spelers ter wereld. Dani vertelt dat hij bijna een jaar nodig had om effectief te worden in FIFA 18, het spel waar het WK om draait. "Dat is ieder jaar zo, omdat er telkens een nieuw spel uitkomt. Ik ben er pas een paar maanden goed in. Je moet het nieuwe spel weer echt leren spelen."

Veel spelen, dat beaamt Jimmy. "Vorig jaar was ik hier op het WK op eigen initiatief als scheidsrechter. Ik sprak met de spelers en stelde mezelf als doel: volgend jaar sta ik hier als speler. Daar heb ik keihard voor getraind. Ik speel zo'n 12 tot 20 uur per week, naast mijn studie. Ik heb heel veel tijd gestoken in het spel oefenen en leren van andere spelers. Zo krijg je steeds meer ervaring."

Jimmy in zijn Feyenoordshirt op de eerste dag van het toernooi

Koen Weijland, vijfvoudig Nederlands kampioen FIFA, maar niet actief op dit WK, legt uit dat er een paar dingen ontzettend belangrijk zijn voor zo'n grote wedstrijd: "Als eerste moet je fit zijn. Op tijd naar bed gaan, goed eten en veel water drinken. Het is voor je mentale gezondheid superbelangrijk dat je fysiek ook fit bent."

"Dat is zeker waar", voegt Dani toe. "Om concentratie te hebben is het ontzettend belangrijk dat je fit bent in je hoofd. Je moet goed eten, niet te veel suikers." Vorig jaar was Dani nog niet bezig met zijn voeding en fitness, en stond hij ook op het WK. "Het is bizar dat ik toen zo ver ben gekomen, als ik terugkijk." Hij strandde toen in de kwartfinale.

Dani reageert tijdens een van de wedstrijden

Daarnaast is het belangrijk dat je als speler vooraf je tactiek al goed hebt bedacht. "Ik heb meestal twee, drie tactieken waar ik mee kan spelen. Formaties dus", legt Koen uit. "Die kan ik aanpassen aan bepaalde situaties waar je in terecht komt. Die bereid je voor, want daar wil je tijdens de wedstrijd niet over na hoeven denken."

Naast spelen kijken Dani en Jimmy dan ook veel livestreams van andere spelers. "Iedere speler heeft een patroon", legt Dani uit. "Waar is hij goed in? Waar is hij slecht in? Dat kan precies die ene procent schelen om te winnen." Als voorbeeld geeft hij de wedstrijd tegen de Braziliaan Pedro Resende, PRESENDE7. "Ik verloor die wedstrijd omdat ik hem niet kende. Ik wist niet hoe hij zou spelen."

Jimmy voegt toe: "Mijn management, Bundled, heeft een analyse gemaakt van al mijn tegenstanders tijdens het toernooi. Ik ken hun opstelling, wissels, hoeveel balbezit ze hebben. Je kijkt streams om te kijken wat zij doen als ze voorstaan of verliezen. Wat voor trucjes ze hebben en hoe zij corners nemen. Daar haal je veel uit."

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat er flink wat druk komt kijken bij een plek op het podium tijdens de finale. Koen: "Je speelt niet alleen voor jezelf. Je voelt de druk dat je echt voor een team en voor een land uitkomt. Er kijken duizenden, soms zelfs tienduizenden mensen tegelijk naar de stream. Het is een enorm spektakel en je hebt een groep fans voor wie je het ook doet. Je wil er voor ze staan. En je speelt ook nog eens tegen de beste spelers ter wereld."

"Op het toernooi zelf pak ik daarom zoveel mogelijk mijn rust", zegt Dani. "Het is chaos, dus het is erg belangrijk dat je je niet laat opjagen. De potten gaan erg snel achter elkaar door." Jimmy voegt toe: "Ik heb een aantal dagen voor het toernooi bewust niet gespeeld. Ik had een paar grote winsten gepakt vorig weekend. Daar heb ik zelfvertrouwen uitgehaald. Dat wilde ik meenemen naar het toernooi."

Deel artikel: