NOS NieuwsAangepast

Hitte en droogte: stofhoos in Weert, overleven in 44 graden in Spanje

De recordzomer gaat maar door. Dat levert veel groot en klein nieuws op. In dit artikel verzamelden we vandaag het hitte- en droogtenieuws. Met als belangrijkste punten:

  • In Deelen en Gilze-Rijen is nu sprake van de langste regionale hittegolf ooit.
  • Zwemwater door hitte vaker vervuild met blauwalg,
  • Extreme warmte ook in Spanje en Portugal.

Stofhoos

Marco Oggel maakte dit filmpje vanmiddag in Weert, waar hij bij de Bocholterterweg een stofhoos zag. Het is een kleine wervelwind die ontstaat aan de grond, met name op warme en zonnige zomerdagen.

Stofhozen worden in de Verenigde Staten 'dust devils' genoemd. En in Australië heten ze 'willy-willies'.

Bosbrand

Het Bosbad in Leersum is vanmiddag een tijdje ontruimd geweest vanwege een bosbrand, iets verderop. Volgens RTV Utrecht brak het vuur rond 16.20 uur uit en breidde het snel uit richting het zwembad.

De brandweer heeft alle bezoekers uit voorzorg geëvacueerd. Nadat de brand geblust was kon iedereen weer terug voor een verfrissende duik.

Van airco naar airco

In het zuiden van Spanje en Portugal zijn deze dagen al temperaturen gemeten van rond de 44 graden. En dat komt in de buurt van het Europese hitterecord van 1977, toen het in Athene 48 graden werd. In het Spaanse Sevilla werd het record niet verbroken, maar met 43 graden was het voor veel mensen wél van airco naar airco hoppen.

Verslaggever Joris van Poppel maakte in Spanje de volgende reportage:

'In de zomer is het hier altijd warm, maar nu is het wel heel warm'

Afsluiting A6

Het asfalt op de snelweg A6, bij Almere in de richting van Amsterdam, is beschadigd. Volgens Omroep Flevoland is de extreme hitte de oorzaak.

Het wegdek wordt vanavond nog gerepareerd. Daarom is de A6 richting Amsterdam tussen 20.00 uur en middernacht afgesloten.

Verdringingsreeks

In de video hieronder legt Rijkswaterstaat uit hoe bij langdurige droogte het beschikbare water binnen Nederland wordt verdeeld. De zogenoemde verdringingsreeks bestaat uit vier categorieën, waarbij veiligheid en kwetsbare natuur de hoogste prioriteit krijgen.

Blauwalg en zwemmers

Op steeds meer plekken rukt blauwalg op en worden zwemverboden ingesteld. Sommige algen zijn giftig en kunnen ervoor zorgen dat zwemmers ziek worden.

Toch trekt niet iedereen zich daar iets van aan, blijkt uit onderstaande video:

Zwemmen in water met blauwalg: 'ik maak me niet zo'n zorgen'

Hoe droog is het om ons heen?

Het is in Nederland inmiddels al zo lang droog en warm, dat er nu officieel sprake is van een watertekort. Maar hoe zit dat in de landen om ons heen?

Hebben ze daar ook een droogte-monitor en code oranje? En hoe groot zijn daar de problemen? NOS Met het Oog op Morgen maakte een rondje langs de (droge) velden.

Gevaarlijke bomen

De gemeente Zwolle is vandaag begonnen met het kappen van ruim honderd populieren. Door de hitte kunnen de takken ervan spontaan afbreken en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

De populieren aan de Schellerenkweg worden ook wel de Groene Kathedraal van Zwolle genoemd. Maar door de droogte zijn de zestig jaar oude bomen er slecht aan toe. De gemeente zegt dat er in de winter nieuwe bomen worden geplant.

Uit voorzorg worden 100 populieren gekapt

6.000.000 gratis tomaatjes

Het warme weer mag dan wel voor steeds meer problemen zorgen in ons land, toch zijn er ook mensen die ervan profiteren. Zoals in het Westland, waar een teler uit Honselersdijk vandaag en morgen zes miljoen snacktomaatjes weggeeft.

"De tomaten zien er prachtig uit, maar ze zijn minder lang houdbaar, omdat ze niet voldoende aangesterkt zijn", zegt Ab van Marrewijk van het bedrijf Greenco tegen Omroep West. "Daarom mogen ze niet verkocht worden. Maar de smaak is nog steeds heerlijk."

Het bedrijf probeerde de tomaatjes eerst kwijt te raken aan soepfabrieken en voedselbanken. "Met deze eenmalige actie willen wij voedselverspilling tegengaan. Jij ook?", stond er later in een advertentie op Marktplaats. Ook in Noord-Holland en Noord-Brabant worden de tomaatjes uitgedeeld.

Schildpadden gespot

Door het warme weer worden er op sommige plekken in het land schildpadden gespot. De dieren die over het algemeen in het water blijven, kruipen nu aan land om te zonnen, zegt de dierenambulance.

In principe zwemmen er geen waterschilpadden in onze wateren, maar toch worden ze regelmatig gezien. "Schildpadden worden vaak als huisdier genomen en dan komen mensen erachter dat het toch wel veel verzorging vergt en dan worden ze weggedaan", zegt Fred Terrier van de dierenambulance Hoorn en omstreken.

Terrier ziet het aantal waterschildpadden wel enorm toenemen. "Het reist inmiddels de pan uit in het hele land. Als je in sloten en plassen kijkt wemelt het van schildpadden. Maar nu valt het extra op door het warme weer."

Ook Lotte Geeven kwam een schildpad tegen, in de buurt van Enkhuizen:

Sneeuw in Best

Het Dorpsplein van Best bij Eindhoven kleurt wit. Op het plein ligt een deken van kunstsneeuw. Het gaat om een promotie-actie van een sapproducent. Commerciële stunt of niet: kinderen in het Brabantse dorp genieten volop van de sneeuw.

  • Rob Engelaar
    Opmerkelijk: een sneeuwballengevecht op 3 augustus
  • ANP
    Kinderen genoten volop van de sneeuwpret...
  • Rob Engelaar
    ...en ook voor honden was de sneeuw welkome afkoeling
  • ANP
    Er was ook een Kerstman aanwezig
  • Rob Engelaar
    Hoe lang de sneeuw bij deze temperaturen blijft liggen, valt te bezien

Toch geen zwemtocht in 'vieze Maas'

De zwemtocht Jan de Koele in de Maas gaat niet door. Deelnemers zouden morgen van Batenburg naar Appeltern zwemmen, een afstand van 3,5 kilometer, maar het Maaswater is te vies. Door de hitte zit het water vol met alg. De organisatie vindt het daarom onverantwoord om de tocht te laten doorgaan.

Deelnemers reageren teleurgesteld, maar begripvol. "Het is verstandig en jullie kunnen er niks aan doen dat het weer warm is", zo valt te lezen op Facebook.

Deelnemers bij een eerdere editie van de zwemtocht op de Maas

Geen water meer uit Limburgse beken

Het zogenoemde onttrekkingsverbod in Zuid-Limburg is uitgebreid. Sinds 12.00 uur is het voor iedereen verboden om water te halen uit elf beken en riviertjes, waaronder de Geul. Met het verbod wordt verdere daling van het waterpeil in de beken voorkomen en daarmee ook verdere schade aan de natuur. Bekijk bij het Waterschap Limburg welke beken onder het verbod vallen.

Hitte leidt tot meer ongevallen in België

Op de Belgische wegen gebeuren tijdens hittegolven 31 procent meer ongelukken met zwaargewonden dan op een gemiddelde dag. Ook het aantal verkeersdoden is op een hete dag hoger dan anders, zeggen onderzoekers van Vias. Dat komt volgens hen doordat er bij warm weer meer voetgangers en fietsers zijn. Ook is de hitte van invloed op het concentratievermogen en emoties: mensen zitten gestresster achter het stuur.

In Nederland is de invloed van hittegolven op het rijgedrag en het aantal ongelukken nog niet onderzocht.

Vis gered uit Oude Aa

Een reddingsactie voor vissen in de Oude Aa bij Deurne: die beek dreigt droog te vallen, nu het waterschap heeft besloten om het water in het gebied anders te verdelen. De veengebieden hebben extra water nodig omdat die anders onherstelbare schade oplopen. Voor de Oude Aa, waar het water al laag staat, betekent dat dat er nog minder water komt. Het waterschap probeert daarom zoveel mogelijk vissen te vangen en over te brengen naar een andere stroom.

Sneuvelt het Europese warmterecord?

Overal in Europa is het heet, maar het zuiden van Spanje en Portugal spant de kroon: daar worden temperaturen van 45 graden en hoger verwacht. Dat komt in de buurt van het Europese hitterecord uit 1977, zegt verslaggever Joris van Poppel in Málaga:

'Spanje en Portugal komen vandaag in de buurt van het Europese record'

Langste regionale hittegolf ooit

In Deelen in Gelderland en Gilze-Rijen in Noord-Brabant is nu sprake van de langste regionale hittegolf ooit. Bij de meetstations is het voor de 23ste dag op rij warmer dan 25 graden. Omdat het een flink aantal dagen ook warmer was dan 30 graden, is officieel sprake van een hittegolf.

Landelijk is er nu geen hittegolf. Daarvoor is de temperatuur in De Bilt leidend en die bleef afgelopen zaterdag net onder de 25 graden steken.

Zwemwater vaker vervuild met blauwalg

Door de hoge temperaturen heeft blauwalg vrij spel. De bacterie gedijt goed in warm water en dus neemt het aantal zwemwaarschuwingen flink toe. Dit jaar zijn er al 150 waarschuwingen, in heel 2016 waren het er nog 77. Ook de vissterfte neemt toe, omdat in het warme water minder zuurstof zit.

Onderzoekers kijken naar Sahara

Hoe we moeten omgaan met véél water, weten we in Nederland wel. Een droogteperiode als nu is juist zeer zeldzaam. Nederlandse onderzoekers kijken daarom wat ze kunnen leren van de grond in de Sahara, waar gewassen hebben leren overleven met extreem weinig water. Lees het verhaal van NOS op 3 hierover:

Watertekort in Nederland

We zijn gisteren overgegaan naar fase 2 uit het Landelijk Draaiboek Waterverdeling en Droogte. Dat betekent dat er nu in het hele land sprake is van een watertekort. In dit artikel leggen we helemaal uit wat al die fases en droogtebegrippen precies betekenen en wat we ervan merken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl