ANP

Vrijwilligers gezocht: FC Emmen gaat de eredivisie in

time icon

Nog twee weken, dan komt de eredivisie voor het eerst naar Emmen. FC Emmen is druk bezig om het kleine stadion klaar te stomen voor een seizoen op het hoogste niveau. De Emmenaren spelen hun eerste wedstrijd op 12 augustus uit tegen ADO Den Haag, een week later is de eerste thuiswedstrijd tegen AZ.

In het stadion kunnen een kleine 9000 supporters. Die capaciteit wordt niet uitgebreid, maar de club heeft wel nieuwe toegangspoorten en hekken geplaatst. Ook is de geluidsinstallatie verbeterd en zijn er betere parkeerplaatsen aangelegd voor de bussen met fans van de bezoekende clubs.

Zo kan Emmen voldoen aan de eisen van de KNVB om het stadion 'eredivisieproof' te maken. Het geld voor de werkzaamheden, een half miljoen euro, kwam voor een belangrijk deel van de provincie Drenthe.

ANP

Ook de supportersverenigingen zijn druk met alle voorbereidingen voor de eredivisie. "We hebben een nieuwe vloer en een nieuwe bar in het supportershome laten zetten. De nieuwe tap komt half augustus", vertelt Jo Wubbels van supportersvereniging Rood Wit. "We zijn ook nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. We verzorgen de verkoop van de kiosken en hebben nog wel wat extra handjes nodig."

Bij de kiosken kunnen fans straks wat te drinken en snacks halen. Betaald wordt er met munten. Ook dat is nieuw bij FC Emmen. "Het leek ons sneller werken en je hebt niet zoveel geld in de kluis."

We gaan voor het beste en dat is een seizoen overleven.

Supporter FC Emmen

Wubbels kijkt enorm uit naar het nieuwe seizoen. "Eindelijk komen Ajax, Feyenoord en PSV bij ons op bezoek", zegt hij trots. Maar de meeste fans bij stadion De Oude Meerdijk hebben niet de illusie dat Emmen meteen meedingt om de kampioensschaal. "We gaan voor het beste en dat is een seizoen overleven", zegt iemand. Een ander wil zo veel mogelijk genieten. "Al halen we nul punten."

Bijkomend voordeel van promotie naar de eredivisie is dat de supporters voor uitwedstrijden vaak minder ver hoeven te reizen. "Het is leuk dat het allemaal weer in de buurt is. Vorig jaar was de dichtstbijzijnde uitwedstrijd in Almere, op anderhalf uur rijden. Nu kunnen we lekker naar Groningen." Ook Zwolle, Heerenveen en Almelo liggen op minder dan een uur van Emmen.

'Our Dick is bigger'

De supporters van Brigata Fanatica zorgen voor de sfeer in het stadion. Bij de promotiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam vorig seizoen blonken ze uit met een spandoek met de tekst: Our Dick is bigger. De supporters zijn apetrots op trainer Dick Lukkien, die het toen opnam tegen zijn naamgenoot Dick Advocaat en Emmen naar de promotie leidde.

Wat de mannen van Brigata Fanatica voor de eerste wedstrijden in de eredivsie plannen, willen ze nog niet kwijt. "We hebben een mediastop afgekondigd omdat we veel te veel aanvragen krijgen," zegt Maickel Harmers van Brigata. "Maar één ding is zeker, het wordt een mooi seizoen."

STER Reclame