EPA

Uit protest tegen de gevaarlijke verkeerschaos in het dichtbevolkte Bangadesh hebben duizenden studenten in de hoofdstad Dhaka het heft in eigen handen genomen. Ze blokkeren kruispunten en proberen bestuurders discipline bij te brengen.

Het is de vijfde opeenvolgende dag van protesten. Aanleiding is een verkeersongeluk waar zondag twee studenten bij om het leven kwamen. De woede over roekeloos rijgedrag heeft sindsdien de hoofdstad in zijn grip.

Vandaag hielden studenten een hooggeplaatste politiechef staande. De bestuurder van de jeep bleek geen papieren of rijbewijs bij zich te hebben. "Het is waar", bekende de politiebaas tegenover The Daily Star. De krant heeft er een video van gepubliceerd.

Het was niet de hoogste gezagdrager die werd betrapt: gisteren werd de BMW van de minister van Handel langs de kant gezet door actievoerders. De auto reed aan de verkeerde kant van de weg. De minister claimde dat hij daar bewust reed om te kunnen praten met de studenten, meldt The Daily Star.

Niet alleen in Dhaka controleren actievoerders of automobilisten zich wel aan de regels houden. Ook in andere grote steden volgen mensen het voorbeeld van de studenten. Zelfs Bengalese beroemdheden hebben zich bij het straatprotest gevoegd.

Race om passagiers

Jaarlijks komen in Bangladesh zo'n 20.000 mensen om het leven door verkeersongelukken, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De dood van de 18-jarige Abdul Karim en 17-jarige Khanam Mim was de aanleiding voor de demonstraties. Ze werden aangereden door een bus, volgens ooggetuigen als gevolg van een race met een andere bus om als eerste passagiers op te pikken.

STER reclame